nieuws

Shea-margarine moet duurzaam alternatief zijn voor palmolie

Duurzaamheid & MVO

Shea-margarine moet duurzaam alternatief zijn voor palmolie

Bunge Loders Croklaan (BLC) introduceert een margarine gebaseerd op sheanoten voor industriele en ambachtelijke bakkers. Volgens het bedrijf is het een alternatief voor palmolie.

Palmolie blijft de gemoederen bezig houden. Zo beschuldigde Greenpeace onlangs voedingsmiddelenbedrijven dat ze structureel palmolie inkopen bij bedrijven die betrokken zijn bij bosbranden in Indonesië. De bevindingen van Greenpeace kwamen nadat tien grote palmoliegebruikers aankondigden satellieten te gebruiken om ontbossing tegen te gaan.

Alternatieven voor palmolie

Ondertussen kijkt de voedingsmiddelenindustrie naar alternatieven. BLC introduceert margarine op basis van sheanoten. Volgens het bedrijf is het geschikt voor croissants en gebakjes. De margarine is niet-gehydrogeneerd, bevat geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Het bedrijf introduceert de margarine op de Food Ingredients Europe begin December in Parijs.

Geen transvetten

‘Bakkerijen zoeken naar plantaardige margarine-alternatieven met goede functionaliteit en een goede smaak. Consumenten eisen niet-gehydrogeneerde, duurzame alternatieven voor palmolie en olie van gmo-grondstoffen’, zo verklaart Renee Boerefijn, innovatiedirecteur bij BLC. ‘De vetcompositie zorgt voor een stabiele hardheid bij kamertemperatuur waardoor het een ideale kandidaat is voor margarineproductie zonder de vorming van de ongewenste transvetzuren. Onze shea-margarine bevat deze niet.’

Beter mondgevoel

‘Deze margarine heeft een lager verzadigd vetgehalte dan boter. Dit zorgt voor verbeterde sensorische eigenschappen, een beter mondgevoel en een snellere afgifte van smaak. Ook de krokantheid blijft langer behouden,’ aldus Boerefijn.

Reageer op dit artikel