nieuws

RSPO: Greenpeace begrijpt onze monitoring niet

Duurzaamheid & MVO

Eerder deze week beschuldigde Greenpeace onder andere Unilever, Mondelez en Nestlé van het kopen van palmolie van bosverbranders. Volgens Greenpeace deugt ook keurmerk RSPO niet. RSPO, Unilever en Mondelez laten een tegengeluid horen in een reactie aan VMT. “We hebben de inkoop bij bepaalde leveranciers al opgeschort.”

RSPO: Greenpeace begrijpt onze monitoring niet

In het rapport van Greenpeace staat dat Unilever volgens de ngo voor bijna tweehonderdduizend hectare verbrand gebied verantwoordelijk is. Ook zegt de organisatie dat topmensen van bedrijven die in verband worden gebracht met de bosbranden in het bestuur van het RSPO- keurmerk zitten.

Tegengeluid naar Greenpeace

Ondertussen heeft RSPO op haar website een reactie geplaatst over de kwestie. Volgens het keurmerk schiet Greenpeace haar doel voorbij met het rapport. RSPO vermoedt dat Greenpeace de methodes en hulpmiddelen van het keurmerk niet goed begrijpt.

Op de website van RSPO staat: “Het rapport is gebaseerd op de veronderstelling dat de monitoring is gebaseerd op ons publiekelijke GeoRSPO. GeoRSPO is een transparantietool die is gebouwd op Global Forest Watch Map Builder. Voor interne monitoring worden echter andere hotspot monitormiddelen gebruikt zoals NASA brandinformatie, GIS software en Globaal Forest Watch Pro.”

Brand op plantages

In september meldde RSPO nog dat in 278 van de 73.508 plantages brand was gedetecteerd. Dat is 0.4 procent van het totaal. Het keurmerk zegt actief contact opgenomen te hebben met elk lid waar een hotspot werd gedetecteerd. Dit benadrukt RSPO nog eens in haar reactie tegen Greenpeace.

Reactie Unilever

Unilever zegt in een reactie tegen VMT: “Unilever werkt hard aan het beëindigen van ontbossing en zet zich volledig in om samen te werken met leveranciers en partners over de hele wereld om dit mogelijk te maken. In verband met eerdere zorgen hebben we de inkoop van een aantal in het rapport genoemde leveranciers al opgeschort.”

Unilever zegt ook de volledige lijst van bedrijven te bekijken om een mogelijke connectie met hun toeleveringsketen beter te begrijpen. Ook zegt het bedrijf in overeenstemming met zijn palmoliebeleid, passende maatregelen te nemen.

Reactie Mondelez

Ook Mondelez reageert tegenover VMT: “Het stoppen van ontbossing is van cruciaal belang. Sinds 2014 hebben we van onze palmolieleveranciers geëist dat ze hun volledige toeleveringsketen duurzamer maken. We eisen traceerbaarheid naar de molen voor alle palmolie. We hebben al zeventigmolens uitgesloten wegens inbreuken op ons Palm Oil Action Plan. Bij nog eens negentien molens gaat mogelijk hetzelfde gebeuren.”

Mondelez zegt de claims in het rapport van Greenpeace te gaan onderzoeken en actie te ondernemen tegen geverifieerde beschuldigingen van brand. Ook zegt Mondelez producenten aan te pakken  waarvan is aangetoond dat ze deel uitmaken van groepen die eerder uitgesloten zijn.

Reactie Nestlé

Nestlé zegt in een reactie tegen VMT: “We maken ons grote zorgen over de bosbranden in Indonesië en volgen de situatie nauwlettend. Wij zijn tegen ontbossing en willen ervoor zorgen dat geen van onze producten met ontbossing wordt geassocieerd. De Nestlé Responsible Sourcing Standard, die NDPE (no deforestation, peat & exploitation) omvat, stelt een norm waar al onze leveranciers aan dienen te voldoen en we gebruiken meerdere tools om dit te monitoren waaronder certificering en radartechnologie.”

Nestlé zegt naar aanleiding van de aantijgingen van Greenpeace voorvallen van landontginning en verbranding te onderzoeken. Dit doen zij ook bij andere ontbossingsactiviteiten. Nestlé zegt ook toe onmiddellijk te zullen stoppen met het afnemen van leveranciers die zich hier schuldig aan maken. Tot op heden heeft het bedrijf tien leveranciers uit haar palmolieketen verwijderd.

Reageer op dit artikel