nieuws

Nederland loopt qua verpakkingsrecycling voor op Europa

Duurzaamheid & MVO

In Nederland werd in 2018 bijna tweeënhalf duizend van de drieduizend kiloton verpakkingen gerecycled. Binnen Nederland wordt daarmee 79 procent van de totale verpakkingen gerecycled. Dat is negen procent boven de Nederlandse doelstelling en 24 procent boven de EU-doelstelling.

Nederland loopt qua verpakkingsrecycling voor op Europa

Dat meldt het Afvalfonds Verpakkingen in een rapport. In dit rapport staat dat metaal het best wordt gerecycled. Van alle metalen verpakkingen wordt 95% gerecycled. Hiermee blijft het percentage in 2018 gelijk aan dat van 2017. Op de tweede plek staan papier en karton. Van alle papieren en kartonnen verpakkingen wordt 88% gerecycled. Kunststof wordt het minst gerecycled, 52% van alle kunststof verpakkingen.

Glas recyclen

In 2018 werd 86% van alle glazen verpakkingen gerecycled. Lastig bij het recyclen van glas zijn de verschillende kleuren van het glas. Zestig procent van het verpakkingsglas is namelijk kleurloos. De glassector heeft volgens het rapport behoefte aan op kleur gescheiden glas. Ongeveer vijftig procent van alle glasbakken is ingedeeld op kleurscheiding. Kleurloze scherven zijn schaars door gemixte glasbakken en van bonte scherven (kleuren door elkaar) kun je geen kleurloos glas maken.

Kunststof verpakkingen

Er zijn verschillende soorten kunststof. Dit maakt de recycling lastig. Elke soort kunststof heeft zijn eigen logo en heeft in de recycleketen een andere toepassing. Zo wordt PET vooral gerecycled in flessen en schaaltjes. PP wordt vooral gerecycled in bloempotten en plastic verpakkingen. Een plastic flesje bestaat vaak uit meerdere soorten kunststof. De dop is bijvoorbeeld gemaakt van PP, de fles zelf van PET en de plasticfolie van het label van LDPE.

Hout

Verpakkingshout komt voornamelijk vanuit de industrie, veelal in de vorm van pallets. Het grootste deel van de pallets wordt momenteel al hergebruikt. Kapotte pallets worden vaak gerepareerd en krijgen zo een levensduur van zeven tot soms wel veertien jaar. Aan het eind van de levenscyclus wordt dit verpakkingshout verwerkt tot snippers en gebruikt in de agrarische sector of voor in de tuin.

Doelstellingen

Binnen de EU en binnen Nederland zijn er ook voor 2019 recycledoelstellingen vastgesteld.  Al haalde Nederland in 2018 in veel gevallen al ruim Nederlandse doelstellingen van 2019. Ook de Europese doelstellingen van 2019 haalde Nederland ruimschoots. Alleen de recycling van glas kan nog wat verbeteren om de doelstelling van Nederland te halen.

Reageer op dit artikel