nieuws

Natuurherstellende thee grote winnaar van ASN Bank Wereldprijs

Duurzaamheid & MVO

Biologische kruidenthee van Nederlandse bodem die de natuur herstelt is de grote winnaar van de twaalfde editie van de ASN Bank Wereldprijs.

Natuurherstellende thee grote winnaar van ASN Bank Wereldprijs

Tweehonderd startende ondernemers meldde zich aan voor de ASN Bank Wereldprijs. Zes van deze ondernemingen stonden in de finale, die op 13 november plaatsvond in Amsterdam.

Ptthee

De eerste prijs is gewonnen door Ptthee. Dit bedrijf maakt biologische kruidenthee van Nederlandse bodem die de natuur herstelt. Oprichters Mathhijs en Daan bieden daarbij Nederlandse boeren een verdienmodel op het gebied van biodiversiteit. Dit doen zij door bloemen en kruiden te laten zaaien door de boeren, waar de mannen kruidenthee van maken. Ptthee won de eerste prijs van €25.000 en de publieksprijs van €5000.

Twenty

De tweede prijs is gewonnen door het bedrijf Twenty. Dit bedrijf maakt shampoo-capsules die CO2-uitstoot besparen. Het doel van Twenty is om 80% minder volume op de schappen met huishoudelijke producten en cosmetica te behalen. Dit willen zij doen door de capsules, waarbij de consument zelf water moet toevoegen aan een herbruikbare fles. Twenty won de tweede prijs van €15.000.

CaffeInk

De derde prijs is voor CaffeInk. Zij maken milieuvriendelijke inkt van koffieprut. De oprichters van dit bedrijf bieden een circulaire oplossing voor koffie-afval en vervangen ook het vervuilende carbon black pigment door pigmenten uit koffiedik te halen. Van die pigmenten maken zij vervolgens inkt. CaffeInk won de derde prijs van €10.000.

Juryoordeel

Volgens Ynzo van Zanten, juryvoorzitter en werkzaam bij Tony’s Chocolonely, was het een moeilijke beslissing. “Het was dit jaar moeilijker dan ooit om de winnaar te bepalen uit zulke sterke en diverse ondernemingen. We hebben naar de ideeën en de ondernemers zelf gekeken vanuit het toekomstpersperspectief van de wereld. Want: wat en wie heeft de wereld echt nodig over vijf of tien jaar? Wij geloven dat deze drie winnaars het verschil gaan maken.”

Thema’s

De startende ondernemingen konden zich aanmelden voor de prijs in drie verschillende categorieën. Namelijk Natuur & Milieu, Klimaatbescherming en Mens & Samenleving. Deze thema’s sluiten aan bij de missie van ASN Bank om duurzame ontwikkeling te stimuleren.

Arie Koornneef, directeur van ASN Bank: “Met de ASN Wereldprijs geven wij duurzame pioniers de kickstart om hun idee naar een volgend stadium te brengen. We helpen startende ondernemers groeien. Zo stimuleren we duurzame vooruitgang.”

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel