nieuws

Stevia zonder nasmaak: hoe krijgen DSM en Cargill het voor elkaar?

Duurzaamheid & MVO

Avansya, de Joint-Venture van Cargill en DSM, start met de productie van EverSweet. Dit is een natuurlijke zoetstof van het steviaplantje maar dan zonder bijsmaak. Hoe kreeg Avansya het voor elkaar om de kenmerkende nasmaak van stevia weg te werken?

Stevia zonder nasmaak: hoe krijgen DSM en Cargill het voor elkaar?

Steeds meer consumenten kijken naar hun calorie-inname en zoeken naar een gezondere leefstijl. Voedings- en drankenproducenten proberen op deze vraag in te spelen door calorie-arme alternatieven aan te bieden zoals stevia.

Cargill en DSM wilden een alternatief bieden op suiker. Na zeven jaar apart onderzoek gedaan te hebben besloten de bedrijven vorig jaar samen te gaan werken onder de naam Avansya. “Vanaf de samenvoeging ging de ontwikkeling van de stevia zonder nasmaak best snel,” aldus Avansya CEO Oscar Goddijn.

Reb M & Reb D in Stevia

In de blaadjes van het steviaplantje zijn verschillende zogeheten ‘diterpeenglycosiden’ aanwezig. Dit zijn stofjes die vrijwel alleen in planten voorkomen. Ze zijn onder andere opgebouwd uit suiker en isoprenen.

De diterpeenglycosiden in stevia worden Rebaudioside genoemd. De meest voorkomende Rebaudiosidemoleculen in stevia is ‘Rebaudioside A’ (Reb A). Deze vorm van steviazoetstof wordt het meest gebruikt maar staat ook bekend om zijn minder lekkere nasmaak.

Voor de productie van EverSweet worden Reb M en Reb D gebruikt. Deze twee vormen geven de beste smaak van alle aanwezige Rebaudiosidemoleculen. Ze beslaan echter slechts één procent van het drooggewicht. Een kostbaar goedje dus, zou je denken. Dat klopt, wanneer Reb M en Reb D ‘gewoon’ uit het steviaplantje worden gehaald is het zeer kostbaar, bevestigt CEO Oscar Goddijn van Avansya.

Fermentatie en opzuiveren

Hoe zorgt Avansya er dan voor dat EverSweet niet te duur is? Het bedrijf maakt gebruik van een bioproces: fermentatie. “Dat klinkt gemakkelijker dan het is,” vertelt Goddijn aan VMT. Een van de grootste obstakels was volgens hem dan ook uitzoeken hoe je een gist zover krijgt dat die het molecuul fermenteert dat je voor ogen hebt.

“En als je dan zover bent dat het juiste molecuul wordt gefermenteerd, dan moet je het nog opzuiveren,” gaat Goddijn verder. Dat opzuiveren gebeurt met het op grote schaal toepassen van chromatografie. Met kolomtechnologie kunnen de gewenste scheidingen van stoffen plaatsvinden.

Duurzaam

Normaal gesproken zijn voor de productie van op  stevia gebaseerde zoetstoffen relatief veel plantjes nodig. Een bijkomend voordeel van het fermentatieproces is dat er minder plantjes en dus minder grond en water nodig zijn om de moleculen in fermentatie op te brouwen.

De zoetstof van Avansya blijkt tweehonderd keer zo zoet als suiker. Daardoor hoeven bedrijven veel minder te gebruiken om dezelfde intensiteit te bereiken. Ook economisch is de EverSweet zoetstoef voordelig, volgens Goddijn. Op het moment zijn de gebruikerskosten gelijk met suiker maar hij hoopt dat Avansya in de toekomst de kosten nog meer kan verlagen.

Yoghurt en chocolademelk

EverSweet is volgens Avansya vooral geschikt voor producten zoals yoghurt, chocolademelk, frisdranken en ijs. Momenteel vinden ruim driehonderd testen plaats bij consumenten  om verdere toepassingen te onderzoeken. “Naast het product levert Avansya ook kennis over de toepassingen in voedingsmiddelen.”


De fermentatie faciliteit in Blair van bijna duizend vierkante meter beschikt over zes mijl aan nieuwe leidingen en tweeduizend nieuwe instrumenten, naast de al geïnstalleerde fermentatieapparatuur en verdampers.


Amerikaanse Stevia productie

De productiefaciliteit van EverSweet staat in Blair, Nebraska, Amerika. De reden voor Avansya om in Nebraska te produceren, had vooral te maken met beschikbare fermentatiecapaciteit. In Blair had Cargill bestaande fermentatietechnologie beschikbaar. Deze kon na wat aanpassingen gebruikt kon worden voor de productie van EverSweet. Op de locatie is nieuwe opzuivertechnologie geïnstalleerd om het volledige proces op één locatie te doen.

Certificering

Een andere reden om in Amerika te produceren, heeft te maken met certificering. “Amerika is relatief snel met het goedkeuren van certificeringsaanvragen .In Europa en Azië duurt dit simpelweg gewoon langer,” zegt Oscar Goddijn.

Om dicht bij de markt te produceren werd dus gekozen voor een productiefaciliteit in Amerika. Eversweet heeft het GRAS-certificaat binnen voor de Amerikaanse en Mexicaanse markt. “ We zijn druk bezig de certificering in Europa en Azië rond te krijgen. Ik verwacht dat we eind 2022 de Europese markt op kunnen,” gaat Gordijn verder.

DSM en Cargill

Op 14 november opende de faciliteit in Blair de deuren.

Mike Wagner, algemeen directeur bij Cargill en voorzitter van de raad van bestuur van Avansya, zei bij de opening: “De bouw van deze eerste faciliteit voor stevia-zoetstoffermentatie op de bestaande campus van Cargill Blair bevestigt opnieuw onze belofte om voedsel- en drankenproducenten te helpen voldoen aan de sterk stijgende consumentenvraag naar smakelijke producten zonder calorieën.”

Effectieve oplossingen

De president van DSM en lid van de raad van bestuur van Avansya, Patrick Niels, zei: “De behoefte aan effectieve oplossingen voor geavanceerde suikerreductie op wereldschaal is nog nooit zo duidelijk of urgent geweest. Met de opening laten we zien dat we als industrie meer en sneller moeten innoveren om consumenten over de hele wereld te voorzien van caloriearme voedsel- en drankproducten.”

Reageer op dit artikel