nieuws

Paper Bottle Project: hebben papieren flessen de toekomst?

Duurzaamheid & MVO

Bierbrouwer Carslberg kondigde vier jaar geleden aan een kartonnen bierfles te willen ontwikkelen. Vorige week introduceerde Carlsberg twee prototypes van de papieren bierfles. In het Paper Bottle Project vergezellen Coca-Cola, L’Oreal en Absolut de Deense bierbrouwer.

Paper Bottle Project: hebben papieren flessen de toekomst?

Al in 2016 introduceerde Carlsberg een concept voor een papieren fles. Het ging toen om een bierfles van duurzame houtvezels. In de afgelopen paar jaar volgden The Coca-Cola Company, The Absolut Company en L’Oreal Carlsbergs voorbeeld.

Samen begonnen ze daarom de ‘Paper Bottle Community’, een joint venture onder de naam Paboco. Binnen het Paper Bottle Project werken ze aan duurzame oplossingen voor hun verpakkingen van papier, karton en/of houtvezels zodat deze honderd procent biologisch afbreekbaar zijn.

PEF en PET

Vorige week introduceerde Carlsberg twee prototypes voor de papieren flesjes. Beiden zijn aan de buitenkant hetzelfde, alleen de binnenkant verschilt. Zo heeft één fles een dun laagje PET-plastic aan de binnenkant zitten tegen het lekken.

De andere fles heeft een PEF laagje. PEF is een natuurlijke polymeer. Het uiteindelijke doel van Carslberg en Paboco is een flesje zonder polymeren te ontwikkelen. Volgens Gittan Schiöld, interim CEO van Paboco, zijn de polymeren laagjes in de prototypes makkelijk te scheiden van de fles.

Technische voordelen

Waarom Paboco focust op papier is volgens de producenten heel logisch: “Papier is sterk, flexibel en gemaakt van hernieuwbare bronnen. Door papier te gebruiken verminderen we de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen. De technische voordelen van papier zorgen voor ontwerpen die andere materialen niet kunnen evenaren.”

Uitdagingen

De uitdaging is daarentegen ook groot. Zo vertelt Gittan Schiöld: “De grootste uitdaging bij het ontwikkelen van deze fles is het lekken. Als je wilt dat papier een vloeistof vasthoudt, dan moet je een laagje aanbrengen.” Welk laagje werkt wordt nu getest bij de nieuwe prototypes van Carlsberg. Schiöld zegt in te schatten dat de papieren flessen over een paar jaar getest zullen worden onder consumenten.

Recyclen

Het doel van Paboco is het ontwikkelen van een fles met dezelfde lage koolstofimpact als die van een glazen fles. Dat is volgens de bierbrouwer een van de meest duurzame verpakkingen.

Statiegeld

Waarom het bedrijf dan toch samen met Coca Cola, Absolut en L’Oreal een papieren fles wilt ontwikkelen? Heel logisch, vindt de brouwer, samen met de vier joint venturepartners zijn we constant op zoek naar nieuwe manieren om onze verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken, aldus Carlsberg.

Het bedrijf ziet dan ook graag dat de papieren flessen na gebruik worden ingeleverd met een soort emballagesysteem. Schiöld vertelt aan VMT: “Met de materialen die de recyclestroom binnenkomen kunnen we weer nieuwe flessen produceren.”

Papieren fles

Naoual Maach van Coca Cola Nederland vertelt: “We willen met de papieren fles in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren en verschillende verpakkingsconcepten bieden dat goed te verzamelen is.”

Glas milieuvriendelijkst

Volgens duurzaamheidssite Milieu Centraal is een bierfles met statiegeld de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Het flesje kan wel veertig keer gevuld worden wat grondstoffen, energie en afval spaart. De site stelt ook dat een kilo papier minder broeikasgassen veroorzaakt dan een kilo plastic, maar dat voor papier daarentegen weer grote productiebossen nodig zijn.

Reageer op dit artikel