nieuws

NVWA doet inval vanwege voedselfraude met Beter Leven-keurmerk van Dierenbescherming

Duurzaamheid & MVO

Een Brabantse veehandelaar wordt verdacht van gesjoemel met certificaten, waardoor geïmporteerde runderen ten onrechte voldeden aan de criteria voor twee sterren van het Beter Leven-vleeskeurmerk voor dierenwelzijn.

NVWA doet inval vanwege voedselfraude met Beter Leven-keurmerk van Dierenbescherming

Rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag onderzoek gedaan bij het bedrijf en administratie in beslag genomen vanwege voedselfraude met het Beter Leven-keurmerk.

Certificaten vervalsen

Specifiek draait de verdenking om het vervalsen van certificaten waarop staat hoelang levende dieren op transport zijn geweest. Om twee sterren van het keurmerk van de Dierenbescherming te krijgen, moet een bedrijf aantonen dat de reistijd onder de 10,5 uur is gebleven.

“Wij kregen van een controleur bericht dat de afstand die was afgelegd onmogelijk kon kloppen met de aangegeven reistijd”, legt een woordvoerster van het keurmerk uit.

Controles NVWA

De NVWA verdenkt de handelaar ervan dat hij soms twee certificaten levert aan veehouders voor wie hij dieren importeert: het echte certificaat én een vervalst exemplaar waarop een reistijd staat die onder de limiet van het keurmerk blijft. Komt de NVWA controleren, dan laat de veehouder het originele document zien. Aan controleurs van het keurmerk tonen ze de vervalste versie.

Voedselfraude

“Deze vorm van voedselfraude ondermijnt het consumentenvertrouwen in eerlijk eten en er is sprake van oneerlijke concurrentie”, aldus de NVWA. Vooralsnog zijn geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek loopt nog. Of het zich ook zal toespitsen op betrokken veehouders, kan een woordvoerder nog niet zeggen. “Dat is op dit moment niet helder.” Hij zegt geen eerdere gevallen van fraude met het Beter Leven-keurmerk te kennen.

Beter Leven-keurmerk

Om herhaling te voorkomen, heeft de NVWA controleurs van het keurmerk rechtstreeks toegang gegeven tot het Europese controlesysteem, TRACES. Voortaan kunnen ze zelf in dat computersysteem de originele documenten inzien. Hierin staan onder andere de reistijden gedocumenteerd, die veetransporteurs aan de overheid moeten melden. Controleurs van het keurmerk gaan de komende tijd certificaten van het afgelopen jaar opnieuw beoordelen, zegt de woordvoerster. “We vinden de zaak heel vervelend, maar zijn blij dat de NVWA het serieus aanpakt.”

De precieze aard en omvang van de voedselfraude, hoeveel dieren het betreft en waar het vlees precies is terechtgekomen is op dit moment nog niet duidelijk.

Reageer op dit artikel