nieuws

Fabrikanten chocolade krijgen ultimatum van onderbetaalde cacaoboeren

Duurzaamheid & MVO

Fabrikanten chocolade krijgen ultimatum van onderbetaalde cacaoboeren

Chocoladeproducenten moeten kiezen: of ze gaan in op een eis van cacaoboeren in West-Afrika om meer te betalen, of ze kunnen hun chocolade niet meer verkopen als duurzaam. Brancheverenigingen in Ivoorkust en Ghana, waar 60 procent van alle cacao ter wereld vandaan komt, hebben een ultimatum gesteld.

In juli stelden Ivoorkust en Ghana voor een toeslag van 400 dollar per ton cacao op te leggen aan de makers van chocolade. Cacao wordt – net als veel andere grondstoffen – gekocht met termijncontracten en de gemiddelde prijs voor een ton cacao in december is nu 2372 dollar. Het doel van de toeslag is om de prijs al per oktober op te krikken tot 2600 dollar per ton, zodat iets kan worden gedaan aan de armoede onder Afrikaanse cacaoboeren.

Keurmerken en labels

De Ivoriaanse cacao-industrie verenigd in de Conseil du Cafe-Cacao (CCC) wijst erop dat er allerlei keurmerken en labels zijn voor duurzaam geproduceerde cacao, maar dat er niks duurzaam is aan de betaling van cacaoboeren. “We kunnen niet doen alsof we samenwerken met boeren, investeren in duurzaamheid en tegelijkertijd weigeren de boeren fatsoenlijk te betalen”, zegt directeur Yves Koné.

Mars

Enkele grote fabrikanten hebben al gezegd in te gaan op de eis van de cacaoboeren. “We zijn absoluut toegewijd aan het inkopen op basis van de inkomensondergrens en aan het investeren in onze duurzaamheidsprojecten”, zo laat Mars weten. Ook Hershey zegt mee te gaan met de boeren. 

Mars deed onlangs nog een investering van $ 1 miljard in zijn duurzaamheidsplan ‘Sustainable in a Generation Plan’ dat zich richt op de aanvoerketen. Het is de bedoeling om vergeleken met 2015 27% minder broeikasgassen uit te stoten in 2025 en 67% minder in 2050. 

Topman Grant Reid van Mars merkt dat actie in de keten noodzakelijk is. “Klimaatsverandering is een echte en tastbare dreiging. We zien dat dit bijvoorbeeld een risico is voor de bestaansmiddelen van kleine boeren die de meeste van onze grondstoffen leveren.” 

Lees ook:

Mars roept hulp in van leveranciers en consumenten om CO2-uitstoot sneller te verminderen

Chocolade

Analisten zetten echter vraagtekens bij de effectiviteit van het ultimatum aan de fabrikanten van chocolade. Zo is het soms moeilijk om tegen de hogere prijzen in te kopen. Daar komt bij dat hogere cacaoprijzen bij kunnen dragen aan juist de misstanden die de branche wil uitbannen, zoals onderbetaling en schadelijke productiewijzes. 

Cacaoprijs

Door de hogere prijs kan het aantrekkelijker worden om meer te produceren, waardoor de cacaoprijs onder druk komt te staan en beschermde bossen worden gekapt om ruimte te maken voor cacaoplantages.

Reageer op dit artikel