nieuws

World Animal Protection: ‘Beter kippenvlees is amper duurder’

Duurzaamheid & MVO

World Animal Protection: ‘Beter kippenvlees is amper duurder’

Kippen met betere leefomstandigheden zijn goedkoper dan gedacht. Productiekosten van een kip met betere leefomstandigheden zijn slechts zes tot negen cent per kilo hoger dan de productiekosten van een intensieve vee-industrie kip.

Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van World Animal Protection door Wageningen University & Research (WUR). Hierin zijn vijf landen onderzocht: Nederland, de Verenigde Staten, Brazilië, China en Thailand.

Kostenstijging beter leven

World Animal Protection laat weten dat er eerder in de Verenigde Staten een onderzoek werd gedaan, dat werd bekostigd door de pluimvee-industrie. De uitkomsten hiervan toonden een verwachte kostenstijging van 49% voor het houden van kippen onder betere welzijnsnormen.

Het onderzoek van World Animal Protection toont echter aan dat de kosten slechts met 6,4% tot 13,4% stijgen voor het beter welzijn van vleeskippen. Deze uitkomsten bieden hoop voor jaarlijks veertig miljard kippen wereldwijd, aldus de ngo.

Veelbelovend resultaat

Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland, vindt het resultaat veelbelovend: “Restaurants, retailers en producenten kunnen de hoge kosten voor beter dierenwelzijn nu niet meer als excuus gebruiken. Er ligt een grote kans om de levens van miljarden kippen over de hele wereld te verbeteren. Een klein verschil in werkwijze, een klein verschil in kosten, maar een wereld van verschil voor kippen.”

Verbeterde leefomstandigheden

In het rapport stelt de World Animal Protection een aantal verbeteringen voor ten behoeve van een beter leven voor de kippen. Zo stelt zij voor om het aantal kippen te verlagen tot maximaal 30 kg/m² om de dieren meer ruimte te geven.

Ook stelt de ngo verrijking van het leefgebied voor door middel van bijvoorbeeld hooibalen en zitstokken.

Daarnaast moeten de kippen een natuurlijk ritme krijgen. Dit kan door ze overdag toegang te geven tot daglicht. Naast dit daglicht moeten de kippen ten minste zes uur per dag in het donker leven.

Ten slotte adviseert World Animal Protection om een minder snel groeiend kippenras te gebruiken, waardoor het welzijn wordt gegarandeerd en gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden.

Nieuwe Standaard Kip

“Wat is het leven van een dier waard? Deze verbeteringen zijn gemakkelijk te integreren in een bestaand systeem, tegen weinig extra kosten”, aldus De Smit

Hij gaat verder: “Deze standaard valt te vergelijken met ‘De Nieuwe Standaard-kip’ van Jumbo. Een eerste flinke stap voorwaarts in de vleesproductie waarin meer aandacht is voor het welzijn van kippen. Natuurlijk zijn we er met deze stappen nog niet,” vertelt De Smit.

Gezondheidsproblemen

Volgens World Animal Protection worden er wereldwijd zo’n 60 miljard kippen gehouden voor vleesproductie. De meeste hiervan leven in intensieve veesystemen. Deze kippen zijn genetisch geselecteerd op snelle groei en zware borstspieren. Hierdoor worden de kippen te zwaar voor hun eigen poten.

Door samenleven in grote aantallen, onhygiënische leefomstandigheden en te snel groeiende kippen krijgen veel kippen gezondheidsproblemen of overlijden ze vroegtijdig, volgens World Animal Protection.

Reageer op dit artikel