nieuws

Mexicaanse wetenschapper creëert biologisch afbreekbaar plastic van cactus

Duurzaamheid & MVO

Mexicaanse wetenschapper creëert biologisch afbreekbaar plastic van cactus

Een wetenschapper van de Universiteit van Valle de Atemajac in Mexico heeft biologisch afbreekbaar plastic ontwikkeld van het sap van de schijfcactus.

Wanneer dit plastic in de natuur terecht komt, breekt het plastic na een maand af. In water gebeurt dit al binnen enkele dagen. Daarnaast is geen ruwe aardolie nodig om dit plastic te produceren.

Schijfcactus

De bedenker van het plastic, Sandra Pascoe Ortiz, vertelt hoe ze op het idee kwam: “Uit veel onderzoeken bleek dat van sommige planten biologisch afbreekbaar plastic gemaakt kan worden. De schijfcactus heeft bepaalde chemische eigenschappen waarvan ik wist dat er een polymeer uit te verkrijgen was. Ik dacht als je deze mengt met andere natuurlijke substanties, krijg je een niet giftig biologisch afbreekbaar plastic.”

Eetbaar plastic

Het mengsel waarvan het plastic gemaakt wordt, is dus niet giftig en alle materialen die erin verwerkt zijn, zouden gegeten kunnen worden door mensen en dieren zonder gezondheidsschade, beweert de bedenker. Dat betekent dat, zelfs als het plastic in de oceaan terecht komt, het vanzelf veilig oplost.

Geschat wordt dat er elk jaar tussen de 1.15 en 2.41 miljoen ton plastic in de oceaan terecht komt. Vorige maand ontdekte duikers in Australië bij een opruimingsactie een plastic verpakking van KFC uit 1970 die nog zo goed als intact was.

Industriële productie

Op dit moment is het ontwikkelen van het biologisch afbreekbare plastic van cactus beperkt tot het lab. Het wordt nog niet industrieel geproduceerd.

Ortiz denkt dat de ontwikkeling een grote vaart kan nemen indien het wel op industriële schaal geproduceerd wordt. Ze denkt dat deze nieuwe plasticsoort dan zelfs met conventioneel plastic kan concurreren.

Een aantal bedrijven toont al interesse. Ortiz’ doel is om dit biologisch afbreekbare plastic uiteindelijk op grote schaal te produceren: “Elke dag is een nieuwe kans om dingen beter te doen. Dus als we allemaal doen wat we moeten doen, is er een kans dat we de schade die we aan de planeet hebben toegebracht kunnen terugdraaien.”

Reageer op dit artikel