nieuws

Jumbo levert verse sapflessen van gerecycled plastic

Duurzaamheid & MVO

Deze week verschijnt de het verse sinaasappelsap van Jumbo in een milieuvriendelijkere literverpakking. De maatregel betekent een besparing van circa hondderduizend kilo nieuw plastic per jaar.

Jumbo levert verse sapflessen van gerecycled plastic

Deze nieuwe literflessen bestaan voor driekwart uit rPET en voor een kwart uit recyclebaar biobased plastic. De flessendop is gemaakt van volledig transparant HDPE, een recyclebare plasticsoort.

Na de introductie van de rPET-literflessen, voert Jumbo het beleid verder door naar alle andere maten verse sappen, inclusief die van het La Place huismerk. In totaal gaat het om flessen van 75 verschillende producten.

Duurzame flessen

“We begrijpen de zorg over de toename van plastic afval”, zegt Olaf de Boer, commercieel directeur van Jumbo.

“Daar willen we bij Jumbo wat aan doen. Daarom werken we stapsgewijs toe naar minder en betere verpakkingen. De overstap op deze duurzamere flessen maakt hierin een belangrijk verschil, want onze verse sappen zijn populair bij onze klanten”.

Het rPET materiaal waaruit de nieuwe flessen voor driekwart zijn gemaakt, is afkomstig van gerecycled plastic en kan daarna opnieuw worden gebruikt om bijvoorbeeld voedsel te verpakken. Het overige deel is gemaakt van plantaardig, biobased plastic, veelal gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke hulpbronnen zoals suikerrietafval.

Plasticreductie

De nieuwe maatregel maakt deel uit van een reeks acties die Jumbo onderneemt om het gebruik van verpakkingsmaterialen terug te dringen. Voor 2025 wil de supermarktketen de hoeveelheid verpakkingsmateriaal met twintig procent terugdringenen 95 procent van het resterende materiaal te vervangen door recyclebare oplossingen.

Jumbo onderzoekt momenteel waar en wanneer klanten en medewerkers gebruik maken van drinkbekers. Zo wil de supermarkt meer dan 27 miljoen drinkbekers op jaarbasis te verduurzamen.

Ook krijgen steeds meer biologische AGF-producten een natuurlijk etiket met behulp van lasertechniek en worden verschillende plastic verpakkingen verbeterd door alternatieven op basis van eenvoudig te recyclen monomateriaal.

Reageer op dit artikel