nieuws

IDH: ‘Europese duurzame import agrigrondstoffen vordert niet gestaag’

Duurzaamheid & MVO

Ondanks beloften om per 2020 ontbossing door soja, palmolie en cacaoproductie te stoppen, kopen Europese levensmiddelenbedrijven nog altijd massaal soja, palmolie en cacao in waarvoor (vaak illegaal) tropisch regenwoud is gekapt.

IDH: ‘Europese duurzame import agrigrondstoffen vordert niet gestaag’

Dit blijkt uit het rapport The Data Speaks van het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Binnen Europa doet Nederland het relatief goed.

Verantwoorde soja

Ruim tachtig procent van de geïmporteerde soja is hier verantwoord, tegenover 22 procent voor heel Europa. 74 procent van de palmolie die de Europese levensmiddelenindustrie importeerde in het afgelopen jaar was RSPO-gecertificeerd.

Betere ketensamenwerking

“De groei van verantwoorde import gaat bij lange na niet hard genoeg”, zegt Daan Wensing, programmadirecteur bij IDH.

“De Europese voedingsmiddelenindustrie loopt dramatisch achter op schema. Bedrijven, overheden, banken en niet-gouvernementele organisaties moeten de handen ineenslaan.”

Wensing: “We moeten economische drijfveren creëren om duurzaam te produceren en natuurgebieden te beschermen. De marktvraag naar duurzame grondstoffen speelt daarbij een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat als alle vraag in Europa duurzaam is dan hebben miljoenen boeren daar baat bij en kunnen we ontbossing in hotspots aanzienlijk verminderen.”

Toekomstplannen

“We hebben negen acties geformuleerd op basis van onze ervaringen en best practices in onder andere Indonesië, Brazilië, Ghana en Ivoorkust, die bedrijven, banken, overheden en niet-gouvernementele organisaties helpen om samen ontbossing door tropische grondstoffenproductie te stoppen en de levensstandaard van boeren te verhogen.”

Eén van deze negen acties verwoord in het rapport onderstreept het belang van het normaliseren van duurzame productie. Hiertoe wijst IDH op het belang van investeringen in duurzame productie, te beginnen in prioriteitsregio’s. Dit kan een combinatie zijn van (inter)nationaal publiek geld en investeringen door bedrijven uit de keten.

Reageer op dit artikel