nieuws

De weg naar circulaire productie: ‘Stop met vergisten’

Duurzaamheid & MVO

De weg naar circulaire productie: ‘Stop met vergisten’

Directeur Toine Timmermans van Stichting tegen Voedselverspilling streeft uiteindelijke naar circulaire productie in de voedingmiddelenindustrie. Maar wat is dat en hoe bereik je dit doel uiteindelijk? “De vergisting moet stoppen.”

Toine Timmermans is een voorstander van de total-use-strategie : voorkom dat een product afval wordt. Alle grondstoffen, reststromen, nevenstromen enzovoort krijgen allemaal een (hoogwaardige) bestemming, vertelt Timmermans.

Vergisting

Iets wat absoluut niet meer moet gebeuren, is vergisting. Dit gaat helemaal in tegen het total-use principe dat Timmermans hanteert. “De afvalwereld ziet dit als het hoogst haalbare. Maar we moeten er mee stoppen.” Bovendien zitten er subsidies op het vergisten van stromen. Dit is niet echt een stimulans om door te pakken met het circulair maken van productie, weet hij.

En hoewel er veel initiatieven zijn rond recycling is dit heel laagwaardig qua verwaarding, weet Timmermans die ook als wetenschapper werkt bij de Wageningen University als wetenschapper. “Een verpakking is iets tijdelijks dat je op hetzelfde niveau moet hergebruiken. Maak van plastic flessen dus plastic flessen.”

Hoog niveau hergebruik

Het begint allemaal bij het ontwerp van een voedingsmiddel of verpakking: doe dit dusdanig zodat het op een hoog niveau kan worden hergebruikt, legt hij uit. Hij ziet graag meer upcycling gebeuren: Je geeft iets een hogere waarde mee dan het was. Insectenteelt kan heel groot worden als dit wordt toegepast.

“Je geeft restromen aan insecten. 10% van de kropsla is een nevenstroom die je bijvoorbeeld aan soldatenvliegen kunt geven.” Het resultaat? Uiteindelijk zetten die insecten de restromen om in (duurzame) eiwitten en vetten, waarmee mensen gevoed kunnen worden, aldus Timmermans. In een normaal, niet circulair systeem, gaat dit nooit gebeuren. Er is niemand die zo gaat denken.”

Ketenverantwoordelijkheid

De voedingsmiddelenindustrie moet meer verantwoordelijkheid nemen in de keten om zo’n systeem te kunnen optuigen. En die verantwoordelijkheid reikt tot aan de consument. “Je moet voorkomen dat consumenten verspillen. Je moet dan letten op portiegrootte en ze zelfs bewust maken hoe de koelkast staat afgesteld.”

Wetgeving voedselveiligheid

Ook zit wetgeving circulaire productie nog in de weg. Zo mogen er geen dierlijke ingrediënten in reststromen zitten. Die worden dan ook vernietigd. Zonde, vindt Timmermans. Zo kunnen reststromen van insectenproductie goed als mest dienen. Want met de juiste behandeling van deze dierlijke reststromen is er geen gevaar voor de voedselveiligheid. “In Japan krijgen varkens voer met dierlijke ingrediënten. Dat leidt uiteindelijk tot beter varkensvlees.”

Foto's

Reageer op dit artikel