nieuws

Albert Heijn verkoopt op water gekweekte sla

Duurzaamheid & MVO

Albert Heijn verkoopt op water gekweekte sla

Albert Heijn, groenteleverancier Vezet en slakweker B-Four Agro hebben onlangs de eerste op water geteelde krop sla geoogst.

Albert Heijn verkoopt vanaf eind januari zes op water gekweekte slasoorten (Botersla, Rode en Groene Eikenbladsla, Frisee, Lollo Rossa en Batavia). De op water geteelde sla is et hele jaar beschikbaar en geteeld zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder meststoffen te verspillen. Smaak, voedingswaarden en houdbaarheid van deze slasoorten zijn vergelijkbaar met die uit de volle grond.

Een voordeel van het kweken van ‘sla op water’ is volgens AH een lagere ecologische voetafdruk. Kweek en transport vinden geheel binnen Nederland plaats. Het hele jaar kan er sla geteeld worden in Nederland. Alleen in de winter komt een klein percentage sla uit bijvoorbeeld Spanje.  

Biogas van reststromen
In 6 tot 8 weken kweekt B-four Agro zaadjes op tot slakrop. De zaadjes worden plantjes in de kweekcel die vervolgens naar de kas gaan. Daar groeien ze onder zonlicht en voeden zich met voedingsstoffen uit het water. In de winter wordt de kas bijverwarmd en bijverlicht met gas uit o.a. de eigen biogasinstallatie en elektriciteit van zonnepanelen. De elektriciteit die hiervoor gebruikt wordt is volledig duurzaam opgewekt, daarnaast wekt B-four Agro gas op met een eigen biogasinstallatie waarin de reststromen van zowel B-four Agro als Koninklijke Vezet verwerkt worden. Per week oogst de slakweker ongeveer 190.000 kroppen die Vezet verwerkt in 1 miljoen zakjes gemengde sla en maaltijdsalades per week.

Reageer op dit artikel