nieuws

VMT 15: Nutriscore in de belangstelling, ook Canada in ban van plantaardige eiwitten

Duurzaamheid & MVO

VMT 15: Nutriscore in de belangstelling,  ook Canada in ban van plantaardige eiwitten

In dit themanummer gaan we in op de nabije trends in de toekomst. Circulaire economie, transparantie en de eiwittransitie zijn de trends van nu én in de toekomst. VMT neemt al deze ontwikkelingen onder de loep: wat zijn de ontwikkelingen waar food iets mee moet?

Het begrip ‘circulaire economie’ krijgt steeds meer vorm. Hergebruik van afvalwater valt hieronder. Maar het eerste waar menigeen als eerste aan denkt is hergebruik van reststromen. Moayad Abushokhedim richtte het bedrijf 7th Circle op waarmee hij zoetstoffen, emulgatoren en conserveringsmiddelen uit groente en fruit extraheert. VMT sprak met hem: Emulgator uit bananenschil.

Nutriscore

Sinds het Vinkje stopte in 2016 woedt er een discussie: welk logo of keurmerk wordt de opvolger? Komt er überhaupt wel een opvolger? Tijdens de presentatie van het Nationaal Preventieakkoord in november verschafte staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hier duidelijkheid over. In 2020 komt er een breed gedragen voedselkeuzelogo. Welke dat precies wordt, liet de bewindsman in het midden.

De kans is aanwezig dat de Franse Nutriscore het Vinkje op zal volgen. Albert Heijn sprak haar voorkeur hiervoor al uit. VMT bezocht Frankrijk, het thuisland van het logo, en peilde de ervaringen: ‘Franse ervaringen met Nutri-score leerzaam voor Nederland

Lees ook: Albert Heijn pleit voor invoering Nutriscore

Groene eiwittransitie in Canada

Niet alleen Nederland is in de ban van plantaardige eiwitten, er zijn meer landen die hard aan de weg timmeren als het gaat om het bewerkstelligen van een eiwittransitie. Cijfers van Innova Market Insights wijzen uit dat het aantal introducties met een plantaardige positionering wereldwijd toenemen. Canada is een van ’s werelds grootste exporteurs van granen en peulvruchten.

Tot voor kort ginden deze zonder verdere bewerking de grens over. Dat moet anders vinden ze in het op één na grootste land van de wereld. Met een forse financiële injectie van de overheid zet de Canadese voedingssector vol in op verwaarding van agrarische grondstoffen. VMT zocht uit welke initiatieven er gaande zijn en bezocht de provincies Manitoba, Saskatchewan en Alberta: Canada in de ban van groene eiwitten.

Lees de hele VMT 15 online.

Reageer op dit artikel