nieuws

‘Meer druk op bedrijven die nog geen duurzame palmolie gebruiken’

Duurzaamheid & MVO

‘Meer druk op bedrijven die nog geen duurzame palmolie gebruiken’

Sectoren en bedrijven die nog te weinig of nog geen duurzame palmolie gebruiken moeten daarop worden aangesproken. “Het is tijd om de druk op achterblijvers op te voeren,” zegt Heske Verburg, directeur van Solidaridad Europa.

De Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil en Solidaridad presenteren vandaag hun jaarverslag aan de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. “De rapportage toont aan dat duurzame palmolie mogelijk is. Er is geen excuus meer voor voedingsmiddelenproducenten, retailers of foodservicebedrijven om het niet te gebruiken”, zegt Frans Claassen, directeur van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten en initiatiefnemer van de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil.

 

Nederlandse voedingsmiddelenindustrie

Van de palmolie die wordt verwerkt door de Nederlandse diervoederindustrie was 56% gecertificeerd duurzaam in 2017, zo melden de organisaties. De binnenlandse consumptie van in Nederland geproduceerd vlees, zuivel en eieren wordt daarmee gedekt. De aardappelverwerkende industrie gebruikt 100% duurzame palmolie net als producenten van gemaksvoedsel. De categorie zuivel en melkvervangers zit op 99% duurzame palmolie. In de gehele Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is 88% van de gebruikte palmolie duurzaam volgens de RSPO-richtlijnen.

 

Volgende stappen

De organisaties roep Tweede Kamerleden op om het gebruik van duurzame palmolie op te nemen in de inkoopvoorwaarden van de overheid. In de sectoren out-of-home, foodservice en persoonlijke verzorging moeten de toezeggingen worden geïmplementeerd.

 

Reageer op dit artikel