nieuws

Fabrikanten maken kant-en-klare stampotten te zout

Duurzaamheid & MVO

Fabrikanten maken kant-en-klare stampotten te zout

Slechts drie van de 46 door Questionmark onderzochte kant-en-klare stamppotten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum van 2 gram zout per maaltijd. Negentig procent van de beoordeelde stamppotten is te zout. Het goede nieuws is dat ruim 65 procent van de stamppotten met vlees in het Nederlandse supermarktschap het keurmerk voor 1 ster Beter Leven mag voeren. Een en ander blijkt uit de zogenoemde stamppotwijzer van Questionmark.

De Zuurkoolstamppot van Daily Chef (Lidl) bevat maar liefst 93% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout van 6 gram en eindigt daarmee onderaan in de Stamppotwijzer. “Omdat het om een hele maaltijd gaat is het extra teleurstellend dat er zoveel zout in zit”, vindt directeur Charlotte Linnebank van Questionmark. “Je kunt hierdoor niet zelf kiezen of je meer of minder zout toevoegt aan je maaltijd. En waarschijnlijk zijn mensen ook niet bewust dat ze met een zogenaamd gezonde stamppot een ongezonde hoeveelheid zout binnen krijgen.”

Beter Leven de nieuwe standaard

Ruim 65% van de kant-en-klare stamppotten met vlees in het Nederlandse supermarktschap bevat een 1 ster Beter Leven keurmerk. Dit certificaat staat voor een kleine verbetering op dierenwelzijn ten opzichte van gangbare vleesproducten. Dit hoge percentage wijst erop dat 1 Ster Beter Leven in dit schap de nieuwe standaard is. Volgens Questionmark is dit een mooi voorbeeld van hoe concurrentie op kwalitatieve waarden leidt tot meer diervriendelijke producten in de supermarkt.

De weg omhoog

Volgens Questionmark laat de De Stamppotwijzer zien dat producenten de weg omhoog hebben gevonden voor wat betreft dierenwelzijn, maar er is nog geen reden voor een feestje. 1 ster Beter Leven behoort volgens Milieu Centraal niet tot de topkeurmerken omdat de verbeteringen ten opzichte van gangbare vleesproducten minimaal zijn. Volgens Questionmark zakken in de Stamppotwijzer zo’n tien producenten ‘door de bodem’ omdat hierin voor dierenwelzijn ongecertificeerd vlees is verwerkt.

Verzadigd vet

Behalve op zout en een duurzaamheidskenmerk werden de 46 kant-en-klare stamppotten met vlees uit de Nederlandse supermarkten ook beoordeeld op het gehalte verzadigd vet. Wat opvalt zijn de grote verschillen tussen maaltijden.Per 450g varieert de hoeveelheid verzadigd vet g tussen de 1,4 en 14g. Het merendeel van de producten schommelt rond de 10 g/450g product. Deze laatste betreft zuurkool met rookworst van Chef Select die ook nog eens 5,6g zout bevat, het hoogste van alle producten.

Stichting Questionmark 

Questionmark is een onafhankelijke stichting die consumenten in staat wil stellen om met objectieve informatie over gezondheid en duurzaamheid over voeding, zelf een bewuste keuze te maken.

Reageer op dit artikel