nieuws

Stichting Milieukeur introduceert nieuw keurmerk voor duurzamere zuivel

Duurzaamheid & MVO

Stichting Milieukeur (SMK) publiceert een nieuw certificatieschema publiceren: ‘On the way PlanetProof’.

Volgens SMK is dit keurmerk een belangrijke stap naar een duurzamer assortiment in de supermarkt en een verdere verduurzaming van de zuivelsector.

De melk moet voldoen aan de eisen van dierengezondheid, dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat. Ook moet de melk voldoen aan de criteria voor weidegang en grondgebondenheid.

Grote belangstelling

FrieslandCampina en Stichting Natuurlijk Melken hebben op voorhand belangstelling voor het keurmerk. Inkoopvereniging Superunie en supermarktketens Jumbo, Aldi en Lidl geven aan interesse te hebben om de zuivelproducten verder te verduurzamen met PlanetProof.

Teo Wams, directeur van Natuurmonumenten: “Natuurmonumenten is ontzettend verheugd dat deelnemende melkveebedrijven, zuivelbedrijven en retailers via dit keurmerk laten zien dat ze serieus verantwoordelijkheid willen nemen voor de kwaliteit van ons landschap en onze natuur. Natuurmonumenten volgt de certificering met grote belangstelling.”

FrieslandCampina

FrieslandCampina meldt dat het verheugd is dat een aantal supermarktketens en foodservicebedrijven al belangstelling heeft om PlanetProof-zuivelproducten op te nemen in het assortiment. Ook zijn ze blij met het enthousiasme van milieu- en natuurorganisaties over dit initiatief.

“Het is de ambitie van FrieslandCampina om begin 2019 de eerste gecertificeerde duurzamere zuivelproducten op de markt te brengen. Omdat deelname aan het PlanetProof zuivel keurmerk extra duurzaamheidsinspanningen vraagt, betaalt FrieslandCampina de deelnemende leden-melkveehouders een extra vergoeding voor deze melk”, aldus Bas Roelofs, directeur FrieslandCampina Nederland.

PlanetProof

Het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ is een breed gedragen, onafhankelijk keurmerk met een totale benadering van duurzaamheid. Alle producten die aantoonbaar volgens de onderliggende duurzaamheidscriteria worden geproduceerd en verwerkt mogen dit keurmerk dragen.

Reageer op dit artikel