nieuws

Boer Martin Topper hoopt op eerlijkere keten met blockchain:’Consument betaalt meer dan euro voor kilo aardappels, ik krijg zes cent’ (video)

Duurzaamheid & MVO

Boer Martin Topper hoopt op eerlijkere keten met blockchain:’Consument betaalt meer dan euro voor kilo aardappels, ik krijg zes cent’ (video)

Is de blockchaintechnologie de kip met de gouden eieren voor de voedingsmiddelenindustrie? Dit valt nog niet goed te zeggen, toch groeit de interesse. Om geïnteresseerden wegwijs te maken in de wereld van blockchain startte The Fork de cursus Blockchain Basics gericht op foodprofessionals. Waarvoor willen zij blockchain eigenlijk gebruiken? VMT vroeg het twee deelnemers.

Akkerbouwer Martin Topper weet dondersgoed wat het gebruik van blockchain hem moet brengen: meer winst. Momenteel houdt hij maar bar weinig over aan de teelt van wortelen en aardappelen, geeft hij aan in het voorstelrondje tijdens de cursus Blockchain Basics van The Fork in Amsterdam.

Eerlijke prijzen

Hij hoopt dat de transparantie die blockchain biedt, zorgt voor een eerlijkere keten. “Ik krijg zo’n 5,6 cent voor een kilo aardappels en de kostprijs is 14 cent. Dan te bedenken dat de klant in de winkel €1,10 betaalt.”

Verhoudingen voedselketen

Topper hekelt de scheve verhoudingen in de keten. “Als de prijzen van aardappels omhoog gaan dan stijgen de prijzen van chips. Andersom is niet het geval: als de prijzen van aardappels dalen, dan dalen de prijzen van chips niet mee.”

Consumenten

Als de consument met behulp van blockchain een kijkje krijgt in de keten kan deze druk uitoefenen om de inkomsten beter te verdelen. Ook wil Topper graag wat meer weten hoe zijn producten presteren in het schap. Met deze data kan hij beter inspelen op de consumentenwensen en waar nodig de kwaliteit verbeteren. Bekijk in onderstaande video wat boer Martin Topper en Hans Geldof, it-consultant bij Moyee Coffee verwachten van blockchain.

Reageer op dit artikel