nieuws

‘Vooral grote bedrijven kopen duurzame cacao in’

Duurzaamheid & MVO

‘Vooral grote bedrijven kopen duurzame cacao in’

Het aantal duurzaam ingekochte cacao stijgt. Verwerkten bedrijven in 2014 nog 21% verantwoorde cacao, twee jaar later bedroeg dit aandeel 30%, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook supermarkten liggen vol met producten met duurzame cacao.

Eind 2016, begin 2017 hield het CBS in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een enquête onder cacaoverwerkende bedrijven in Nederland. Die verwerken in totaal 85 tot 95% van de cacaobonen en 45 tot 55% van de totale hoeveelheid cacaomassa,-boter en –poeder in Nederland. Zo’n 60% van de eindproducten in de supermarkt komt van de bedrijven die aan de vragenlijst deelnamen. Dit zorgt voor een goed beeld van de inkoop en het verbruik van cacao.

Duurzame cacao

Het CBS hoopt met het onderzoek meer inzicht te krijgen in de keuze van Nederlandse bedrijven voor duurzame cacao. Het blijkt dat 27% van de bedrijven die cacao verwerken tot levensmiddelen uitsluitend erkend duurzaam gecertificeerde cacao inkochten.

Chocoladeproducenten

Het CBS kijkt ook naar het gebruik van duurzame cacao per bedrijfstak. Van de chocoladeproducenten en bakkerijen koopt 45% erkend duurzame cacao in. Vooral grotere bedrijven kopen erkend duurzame cacao in.

Supermarkten

Zo’n 70% van alle in levensmiddelen verwerkte cacao in 2016 verdween over de grens. Een kwart belandde in de Nederlandse supermarkt. In dat jaar was 86% van de cacao in de producten van de retailers ‘volledig erkend duurzaam’, aldus het CBS.

8 van de tien bedrijven die aan de CBS-vragenlijst meededen gaven aan cacao met een duurzaamheidskeurmerk in te kopen. In 60% van de gevallen ging het om een erkend duurzaamheidskeurmerk.

In 2016 kochten bedrijven 600 miljoen kilo cacaobonen en 100 miljoen kilo cacaoproducten in voor verwerking. Nederland geldt als één van de belangrijkste importeurs van cacaobonen. Ons land importeert een vijfde van de cacaobonen op de wereldmarkt.

Reageer op dit artikel