nieuws

Nestlé: ‘In twee jaar tijd reduceerden we kinderarbeid met 50%’

Duurzaamheid & MVO

Nestlé: ‘In twee jaar tijd reduceerden we kinderarbeid met 50%’

Nestlé ontwikkelde samen met het International Cocoa Initiative (ICI) een opsporingssysteem om kinderarbeid te monitoren. De eerste daling is al zichtbaar, signaleert de multinational.

“In 2017 ontmoette ik de 7-jarige Arthur uit Ivoorkust. Hij wilde de nieuwe Messi worden”, herinnert Martine Olijslagers-Kuip van Nestlé zich toen ze in 2017 het land bezocht, één van de landen waar het concern zijn cacao koopt. Ghana is een ander belangrijk land. “We kwamen Arthur op het spoor via ons kinderarbeidsopsporingssysteem. Hij tilde zware dingen en werkte met pesticiden. Nu gaat hij naar school en heeft de jongen een geboortecertificaat.” Nestlé ontwikkelde samen met ICI.

Tony Chocolonely

“Speciale vertegenwoordigers in de boerengemeenschappen traceren nu zelf kinderarbeid. Zij hebben contact met de cacao-inkopers van bijvoorbeeld Cargill, zij hebben contact met de ICI en de ICI weer met ons. Je ziet dat dit werkt.” In 2015 begon Nestlé met het systeem, waar intussen ook Tony Chocolonely gebruik van maakt. Afgelopen jaar zijn voor de eerste keer de resultaten gedeeld.

Minder kinderarbeid

“We hebben 65.000 boeren bereikt en 40.000 kinderen (5-17 jaar) gemonitord. Vierduizend van hen waren betrokken bij kinderarbeid. Daarvan is de helft van die kinderen weer naar school en uit die kinderarbeid. We hebben in twee jaar tijd al 50% reductie van kinderarbeid kunnen generen.” Bekijk het interview met Martine Olijslagers-Kuip die vertelt over het opsporingssysteem van kinderarbeid.

Ondanks het opsporingssysteem blijft het lastig om kinderarbeid in de cacaoketen volledig uit te bannen. “Dat kunnen wij niet, maar Tony’s ook niet.” Wat Nestlé in ieder geval wil is de scepsis overwinnen die onder veel consumenten leeft als het om multinationals als Nestlé gaat.

Cacaoplan

Zo wil het concern volledig transparant zijn over zijn in 2009 gestarte Cocoa Plan dat bestaat uit ernaar streeft om het leven van de boeren en hun producten te verbeteren. Ongeveer een derde van alle cacao koopt Nestlé bij boeren die zijn aangesloten bij dit plan.

Om zijn streven naar transparantie kracht bij te zetten, mochten afgelopen jaar twee Nederlandse consumenten met Nestlé Nederland mee op reis naar Ghana om cacaoboeren te ontmoeten en ze te bevragen. De filmpjes hierover kregen veel positieve reacties, maar ontvingen ook hoon, aldus Olijslagers-Kuip. Dit jaar publiceerde Nestlé zijn eerste rapport over kinderarbeid [‘Tackling Child Labour’][1], hierin staat niet alleen wat Nestlé goed doet, maar ook wat beter kan. [1]: https://www.nestle.com/asset-library/documents/creating-shared-value/responsible-sourcing/nestle-cocoa-plan-chil d-labour-2017-report.pdf

Reageer op dit artikel