nieuws

KDV ondersteunt duurzame sojateelt Mozambique

Duurzaamheid & MVO

KDV ondersteunt duurzame sojateelt Mozambique

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en hulporganisatie Solidaridad ondersteunen sojaboeren in Mozambique met een duurzame Round Table on Responsible Soy (RTRS) certificering.

Zelf haalt KDV de soja voor haar varkenshouders nog steeds uit Latijns-Amerika. Soja importeren vanuit Mozambique zou veel te duur en bovendien onnodig zijn volgens Jaap de Wit van KDV. “In Mozambique is er een groeiende vraag naar soja voor veevoer. De boeren met wie we samenwerken, zetten hun soja af op de lokale markt. Nu hoeft Mozambique minder soja te importeren.”

RTRS-certificaten

De boeren ontvangen steun van KDV in de vorm van de RTRS-certificaten die zij opkoopt. Het geld dat zij hiervoor ontvangen gebruiken zij om hun landbouwmethoden te verbeteren. De handel in de soja verloopt volgens het book&claim systeem, net als bij groene stroom. Hierdoor wordt het ontstaan van twee gescheiden markten voorkomen, net als de bijkomende logistieke en milieukosten.

Toch zijn volgens Gert van der Bijl, programmamanager soja van Solidaridad, de RTRS-certificeringen alleen niet genoeg voor duurzaam veevoer. Vleesleveranciers kunnen deze ook kopen bij de grote producenten in Zuid-Amerika. Door te investeren in Mozambique zet KDV een extra stap richting duurzaam veevoer, aldus Van der Bijl. Deze boeren zouden zonder hulp namelijk niet kunnen voldoen aan de eisen van RTRS.

Tot nu toe heeft de keten 120 duizend euro geïnvesteerd, in ruil voor RTRS-certificaten voor tweeduizend ton soja. In de komende jaren kan dit volume nog verder worden opgeschaald.

Reageer op dit artikel