nieuws

Logistiek is belangrijk om oesterzwam duurzaam te kweken

Duurzaamheid & MVO

Logistiek is belangrijk om oesterzwam duurzaam te kweken

Afgelopen jaar startte cateringsbedrijf Albron een pilot voor het inzamelen van koffiedrab om oesterzwammen mee te kweken. Nu de pilot succesvol is gebleken, wordt de inzameling van koffiedrab en de levering van oesterzwammen uitgebreid.

De inzameling van koffiedrab wordt uitgebreid naar alle Center Parcs locaties in Nederland. De koffiedrab werd gedurende de pilot ingezameld bij twee Nederlandse Center Parks locaties. De gekweekte oesterzwammen van GRO Mushrooms (GRO) komen op ongeveer 40 bedrijfscateringlocaties in Nederland te liggen. 

Logistieke ronde

Het hergebruiken van grondstoffen draagt volgens Albron alleen bij aan de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf als daarvoor geen aparte logistieke stroom ingericht moet worden.

Sligro, de vaste logistieke partner van Albron, neemt de koffiedrab in zijn leveringsronde mee terug. De groothandel levert de drab vervolgens af bij GRO. “Hierdoor hoeft er geen aparte logistieke stroom ingericht te worden. Dat maakt dit initiatief een circulaire samenwerking”, legt communicatiemanager Klaartje Hilhorst van Albron uit.

Hygiëne en voedselveiligheid

De uitdagingen bij het kweken van oesterzwammen lagen vooral op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Want, zo vertelt de communicatiemanager, koffiedrab kan nog wel eens fruitvliegjes aantrekken. Dit probleem is gezamenlijk opgelost.

Volgens Albron is het belangrijk dat de hele keten meewerkt om maximaal resultaat te behalen in duurzaamheid. Sligro, GRO en Albron delen de kosten om deze samenwerking mogelijk te maken.

Reageer op dit artikel