nieuws

Gemeenten willen statiegeld blikjes, voedingsindustrie en retail niet

Duurzaamheid & MVO

Gemeenten willen statiegeld blikjes, voedingsindustrie en retail niet

Zo’n 29 gemeentes sloten zich al aan bij de statiegeldalliantie van Recycling Netwerk Benelux. De alliantie is voorstander van meer statiegeld op verpakkingen en wil de druk op zowel Nederland als België vergroten om dit te bereiken, zo meldt dagblad Trouw. De verpakkingsindustrie, retail en voedingsindustrie zien hier niets in.

Niet alleen gemeenten sluiten zich aan bij het Recycling Netwerk Benelux ook maatschappelijke organisaties doen mee. Zo’n 101 Vlaamse en Nederlandse organisaties maken deel uit van het netwerk.

Flesjes en blikjes

De alliantie streeft naar statiegeld op kleine flesjes, blikjes naast de grote flessen. “Nederlandse gemeenten uit alle uithoeken van het land doen mee”, zegt woordvoerder Tom Zoete van het Recycling Netwerk Benelux in Trouw. Ook uit de samenleving is draagvlak voor meer statiegeld, meent Zoete. Hij wijst in Trouw op opiniepeilingen uit de afgelopen jaren en op de petitie van Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer die zich inzet voor bestrijding van zwerfafval. 60.000 mensen tekenden de petitie.

Supermarkten en verpakkingsindustrie

Supermarkten en de verpakkingsindustrie behoorden niet tot de ondertekenaars. Ondanks onderzoek van denktank CE Delft waaruit blijkt dat statiegeld op blikjes en flesjes zwerfafval met 90% kan verminderen, geloven de supermarkten niet in uitbreiding van statiegeld. Het onderzoek is incorrect en uitbreiding van statiegeld zou te veel kosten, aldus de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Voedings- en drankenindustrie

Ook voedingsmiddelen- en drankenindustrie vertegenwoordigt door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Nederlandse Brouwers en Frisdranken Waters en Sappen (FWS) zijn tegen heffing van statiegeld op blikjes en flessen. De partijen hebben drie bezwaren, zo melden ze in het rapport van CE Delft.

1) Het effect op zwerfafval is op basis van de huidige informatie niet goed in te schatten en de genoemde reductiepercentages zijn grove inschatten.

2) De bandbreedte in de kosten tussen bekeken varianten, maar ook binnen varianten is zeer groot

3) Veel relevante aspecten in het onderzoek zijn niet meegenomen.

De uitbreiding van statiegeld sorteert wel degelijk effect, zegt Zoete in Trouw. “In Noorwegen draait al jaren een landelijk systeem waarbij winkeliers een vergoeding krijgen voor flessen. Die wordt betaald uit materiaalopbrengst, statiegeld dat niet geclaimd is en een bijdrage van drankenproducenten. De investering hebben ze dan na drie jaar terug.”

Tweede Kamer

Zoete verwacht dat de politieke druk om statiegeld te heffen toe zal nemen als de Tweede Kamer de zaak in maart behandelt. “We hopen dat door deze toenemende druk het besluit genomen wordt om statiegeld uit te breiden. Rutte heeft gezegd het groenste kabinet ooit te worden, dit besluit hoort daarbij.”

Reageer op dit artikel