nieuws

Foodmultinationals tekenen voor recyclebare productie

Duurzaamheid & MVO

Foodmultinationals tekenen voor recyclebare productie

Elf grote multinationals, waaronder Coca-Cola en Unilever, beloofden afgelopen week op het World Economic Forum in Davos voor 2025 hun plastic verpakkingen volledig recyclebaar te produceren. Volgens Greenpeace kan dit ambitieuzer.

Amcor, Danone (Evian), Ecover, L’Oreal, Mars, Marks & Spencer, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Walmart en Werner & Mertz willen hun aandeel plastic afval terugbrengen. Dit meldt het driejarige New Plastics Economy initiatief.

De elf multinationals zijn samen verantwoordelijk voor meer dan zes miljoen ton plastic afval per jaar.

Gebruik van gerecycled plastic

Volgens directeur Hester Klein Lankhorst van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken is het een grote stap. Maar er moet daarna nog meer gebeuren, vindt Klein Lankhorst. “Stap twee is dat producenten het gerecyclede plastic veel meer gaan gebruiken in nieuwe producten”, zo laat Klein Lankhorst aan NOS weten.

Doelstellingen

Unilever wil binnen zeven jaar 25 procent van alle verpakkingen met gerecycled plastic produceren.

Coca-Cola lanceerde recentelijk nog zijn duurzame verpakkingsstrategie, genaamd ‘World Without Waste’. Coca-Cola heeft als doelstelling dat in 2030 alle flessen wereldwijd voor de helft uit gerecycled plastic bestaat.

Dat kan ambitieuzer, vindt Leon Varitimos van Greenpeace. “Dat moet gewoon 100% zijn, en zo snel mogelijk.” Volgens de milieuorganisatie lobbyt Coca-Cola tegen statiegeld op petflessen.

Coca-Cola

Coca-Cola laat aan de NOS weten dat het simpelweg niet mogelijk is om het recycleproces te versnellen. “Er is wereldwijd onvoldoende gerecycled materiaal van goede kwaliteit.” De multinational benadrukt ook de omvang. “Het gaat om meer dan 500 merken in ongeveer 200 landen.”

In West-Europa bestaan de grote frisdrankflessen van Coca-Cola voor de helft uit gerecycled plastic. Voor de kleine flesjes is dit aandeel 28 procent.

Volgens commercieel directeur Nico Rietveld van United Softdrinks is het hergebruiken van gerecycled materiaal iets duurder dan nieuw plastic. Maar het hoeft volgens hem niet ingewikkeld te zijn. “Het gaat chemisch gezien om precies hetzelfde materiaal.”

Video

De Europese Commissie liet onlangs nog weten dat alle plastic verpakkingen in de EU recyclebaar moeten zijn met ingang van 2030.

 

Reageer op dit artikel