nieuws

”Nieuwe kansen voor babyvoedingsmiddelenindustrie”

Duurzaamheid & MVO

”Nieuwe kansen voor babyvoedingsmiddelenindustrie”

Het geboortecijfer in Nederland daalt. In 2016 werden er zeven procent minder baby’s geboren dan in 2010. Dit lagere geboortecijfer zorgt ervoor dat de afzetmarkt in Nederland voor de babyvoedingsmiddelenindustrie is gekrompen. Daarbij letten ouders steeds bewuster op de voeding die zij aan hun kinderen geven. Dat blijkt uit de nieuwe Sector update Babyvoeding van ABN-AMRO.

Producenten van babyvoeding spelen in op de dalende verkoop van babymaaltijden door vernieuwingen in het babyvoedingsassortiment. Zo vindt er een verschuiving naar biologische voeding plaats en zijn de, inmiddels steeds meer bekende ‘superfoods’ in trek. Voor de allerkleinsten zijn er nu ook maaltijden met kokos en quinoa verkrijgbaar. Net als bij maaltijden neemt ook de verkoop van babydranken af. In de afgelopen vier jaar daalde de verkoop van diksap, vruchtensappen en limonade met een kwart.

Grotendeels afhankelijk van export

ABN-AMRO signaleert naast de populariteit van biologisch, ook andere kansen in de babyvoedingsmiddelenindustrie. ”De babyvoedingsmiddelenindustrie is voor een groot deel afhankelijk van export. Zo wordt maar liefst twee derde van de omzet uit het buitenland gehaald. In Azië is er geen sprake van een dalend geboortecijfer, zoals in Nederland. Sterker: door het schrappen van de één-kind-politiek neemt het aantal geboortes toe”, vertelt Nadia Menkveld, sector econoom Agrifood van ABN-AMRO.

On-the-go’ trend

”Ook blijken producten die inspelen op foodtrends, zoals gezondheid en gemak, succesvol. Zo stijgen de verkopen in de categorie snacks, zoals rijstwafeltjes, baby-biscuits en wortelchips. Dit is het gevolg van de ‘on-the-go’ trend, waarbij snacks voor onderweg worden meegenomen. Vooral gezonde snacks en producten die inspelen op gezondheidstrends vinden steeds vaker hun weg naar het boodschappenwagentje van ouders,” aldus Menkveld.

 
Reageer op dit artikel