nieuws

MVO-blog: vulkaan gooit bijna roet in eten palmolietop

Duurzaamheid & MVO

MVO-blog: vulkaan gooit bijna roet in eten palmolietop

De ketenorganisatie MVO voor de oliën en vettensector neemt deel aan de 15e Round Table van de RSPO, die dit jaar gehouden wordt op Bali, Indonesië. Thijs Pasmans en Eddy Esselink doen verslag in een blog. Hieronder deel 1 en 2.

Ondanks de onrustige vulkaan Agung en het feit dat de eerste dag van de RSPO RT morgen (28 november,red) hierdoor is afgelast, gaan de gesprekken over duurzame palmolie en de RSPO hier op Bali gewoon door. MVO neemt deze week deel aan 15e ronde tafel van de RSPO. Er zijn in de afgelopen jaren grote stappen gezet ter verduurzaming van de palmolie-keten.

Duurzame palmolie Europa

Maar verduurzaming is een voortdurende ontwikkeling die ook voortdurend om de juiste input en dialoog vraagt. MVO geeft deze input onder meer via de zogenaamde standing committees (Trade & Traceability) en in de gesprekken met veel van onze wereldwijde contacten. Daarbij informeren we hen over de laatste ontwikkelingen rondom duurzame palmolie in Europa.

De ondersteuning van kleine boeren krijgt steeds meer aandacht. Op de ‘Smallholder Linking and Learning’ sessie presenteerde het RSPO-secretariaat de nieuwe strategie voor kleine boeren. Die is, naast het toegankelijker maken van certificering, gericht op de verbetering van de algemene levensstandaard, de ‘livelihood’, van kleine boeren.

Kleine boeren

Toch blijf het moeilijk om de wereld van kleine boeren volledig te doorgronden. Iedere boer en elk dorp heeft een eigen verhaal en specifieke aandachtspunten. En ook op wereldschaal zijn er verschillen tussen kleine boeren in de verschillende regio’s. Zo sprak ik met palmolie-organisatie Fedepalma uit Colombia en met Solidaridad die met boeren in Latijns Amerika werkt. Hier zijn de gemiddelde palmoliebedrijven rond de 50 hectare en zijn boeren van oudsher meer georganiseerd in groepsverband in vergelijking met Indonesië.

De RSPO zet zich wel degelijk in om de ondersteuning van kleine boeren concreter en toegankelijker te maken. Het ‘RSPO Smallholders Empowerment Platform’ is een nieuw initiatief dat boeren in contact brengt met partijen in de palmolieketen. Bedrijven die boeren willen ondersteunen op weg naar duurzame palmolie, of projecten die ondersteuning nodig hebben, kunnen elkaar hier vinden.

Dag 2 RT 15

Ondanks de onrustige vulkaan Agung en de gedeeltelijk afgelaste RT-15 van de RSPO, gaan de gespreken over duurzame palmolie en de RSPO hier op Bali toch door.

Bescherming bos

In welke context beschermen we een bos? Dat deze vraag relevant is en gesteld moet worden, werd duidelijk tijdens de sessie over duurzame palmolie in Afrika. Gabon bijvoorbeeld, is een land met 88% bos. De president van het land maakt zich al jaren sterk om deze bossen te beschermen. Onder andere door het opzetten van enkele belangrijke nationale parken en het stopzetten van het afgeven van bosbouwconcessies vanaf 2001. Tegelijkertijd wil het land minder afhankelijk zijn van import van landbouwproducten, zoals palmolie. Kan dit in een land met zoveel bos?

Palmolieplantages

Professor White, directeur van de nationale parken in Gabon, vertelt hoe het land uitzoekt welke gebieden geschikt zijn om duurzame palmolie te produceren. Steile hellingen en gebieden met te weinig regenval zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Hetzelfde geldt voor High Conservation Value (HCV) gebieden.

Door verschillende informatie en kaarten te combineren, worden uiteindelijk de geschikte gebieden geïdentificeerd. Dit betekent echter nog niet dat hier palmolieplantages komen. Lokale bewoners die in deze gebieden leven, kunnen dit land al in gebruik hebben. Palmoliebedrijven zullen dus altijd samenwerking moeten zoeken met lokale bewoners en moeten analyseren wat de sociale impact is van hun plannen.

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel