Fresh Recruitment
Per 1 januari 2024 is een nieuw Nederlands allergenenbeleid van toepassing. Dit beleid is vastgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Etiketten moeten uiterlijk 1-1-2026 aangepast zijn. De lage Nederlandse referentiedosissen uit 2016 zijn door publicatie van de nieuwe waarden komen te vervallen.
De aanpak van de grootschalige besmetting van sojalecithine met pinda maakt duidelijk dat harmonisatie op het gebied van allergenenrisicobeoordeling hard nodig is. Overheden en bedrijven gaan hier op verschillende manieren mee om. Internationale regelgeving via Codex Alimentarius is gelukkig in aantocht.
Recalls in verband met allergenen komen vaak voor. Maar hoe kan het toch dat er soms allergenen in ons voedsel opduiken die er niet in horen en waarvoor niet gewaarschuwd wordt op het etiket? Fabrikanten doen hun best, maar ook aan de wetgevende kant zijn er mogelijkheden tot verbetering.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft in dit artikel inzichten in opvattingen en afwegingen rondom Listeria monocytogenes: monitoring, studies en challengetesten. De belangrijkste zaken zijn op een rij gezet On Topic artikel.
De vernieuwde benchmark van The Global Food Safety Initiative is voor veel certificeringsschema's, zoals BRC, IFS en FSSC22000, aanleiding geweest om aanpassingen te doen op het gebied van allergenen. Toch raken de schema's nog niet de kern van allergenenmanagement, aldus Marjan van Ravenhorst, directeur van Allergenen Consultancy. Ze verwacht dan ook dat het aantal recalls hierdoor niet zal afnemen.
Niet kruisbesmetting, maar basale fouten in productinformatie of het verwisselen van etiketten of product, zorgen voor veel allergenenrecalls. Daarom is er een andere benadering van allergenenmanagement nodig. Wat bedrijven helpt bij het opzetten en doorvoeren van verbeteringen is versie 2 van het certificatieschema SimplyOK. De Coeliakie Vereniging bereidt een benchmark voor. <i>Dit artikel is verschenen in VMT 9 van 31 augustus 2018.</i>
Veel landen hebben specifieke allergenenwetgeving. De verschillen daartussen zijn groot. Er zijn verschillen in de lijst met allergenen, maar ook in interpretatie en uitzonderingen. Daarnaast zijn er verschillen in interpretatie en toelichtingen voor de vermelding van kruisbesmetting en vrij-van claims. Hoe moeten producenten daarmee omgaan? <i>Dit artikel is verschenen in VMT 7 van 1 juni 2018.</i>
Om te voorkomen dat allergische consumenten ziek worden van producten, neemt de keten een scala aan maatregelen. De allerlaatste maatregel is een waarschuwing voor producten die voor hen gevaarlijk zijn. Die informatie kan hen vollediger, sneller en gerichter bereiken. Daarin kan Nederland nog leren van het buitenland. <i> Dit artikel is verschenen in VMT 6 van 11 mei 2018. </i>
In veel landen geldt specifieke allergenenwetgeving. De verschillen tussen zijn groot: onder andere in de lijst met allergenen, interpretatie van allergenen en uitgezonderde stoffen. Maar ook in interpretatie en toelichtingen rondom het vermelden van kruisbesmetting en vrij-van claims. Hoe als producent om te gaan met deze verschillen? Dat is te horen op het Food Law Event van VMT op 21 juni.
Het aantal allergenenrecalls en vragen van allergische consumenten neemt toe. Dat zorgt voor strengere eisen aan allergenenbeheer. Vaak worden allergenenanalyses ingezet bij controle van reinigingen en als toetsing aan normen zoals Vital. In de praktijk ontstaan fouten, juist doordat deze analyses verkeerd worden ingezet en geïntepreteerd. <i>Dit artikel komt uit de printuitgave van VMT 11.</i>