nieuws

Thom Huppertz nieuwe zuivelprofessor in Wageningen, volgt Tiny van Boekel op

Algemeen

Thom Huppertz nieuwe zuivelprofessor in Wageningen, volgt Tiny van Boekel op

Dr. ir. Thom Huppertz bekleedt per 1 mei de buitengewone leerstoel Dairy Science & Technology aan Wageningen University & Research (WUR). Hij neemt de positie over van prof. dr. ir. Tiny van Boekel, die de functie op interimbasis heeft vervuld sinds september 2017.

De leerstoel is een gezamenlijk initiatief van WUR en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Het doel van de buitengewone leerstoel is om zuiveltechnologie te verbinden met de gehele zuivelketen en de duurzaamheidsproblematiek. De belangrijkste uitdaging voor de komende decennia is om miljarden mensen over de hele wereld op een duurzame manier van gezonde zuivelproducten te voorzien.

FrieslandCampina

Dr. Huppertz werkt deeltijd als hoofdwetenschapper Voedingsstructurering bij FrieslandCampina. Daarnaast is hij als adjunct-professor verbonden aan Victoria University in Melbourne (AU) en hoofdredacteur van het International Dairy Journal.

Huppertz heeft tien jaar gewerkt bij het NIZO als hoofdwetenschapper zuiveltechnologie. In de periode 2013 – 2017 was hij adjunct-professor bij South Dakota State University in de Verenigde Staten.

Leerstoel Dairy Science & Technology

De leerstoel Dairy Science & Technology richt zich op het verbinden van vraagstukken op het gebied van een duurzame zuivelproductie met kennis over hoe zuivelproducten kunnen bijdragen aan voeding en gezondheid. Er zijn verschillende belangrijke vragen die bij het multidisciplinair onderzoek onder leiding van Huppertz aan bod komen.

  • Hoe kunnen de voedingswaarde en de bijdrage van zuivel aan voeding en gezondheid worden geïntegreerd in de beoordeling van het milieueffect van een voedingspatroon?
  • Welke invloed hebben veranderingen in de melksamenstelling op de fysisch-chemische eigenschappen van melk en daarmee op verwerking tot zuivelproducten en hun voedingswaarde?
  • Hoe kan zuivelverwerking worden geoptimaliseerd om zuivelproducten te maken met maximale voedingswaarde door optimale verteringseigenschappen en afgifte van nutriënten?

Thom Huppertz zal zich ook richten op de verdieping en verdere verbreding van het onderwijs op het gebied van zuivel.

Reageer op dit artikel