nieuws

RIVM: ‘Voorkom toxoplasmose door bevriezing’ (update)

Algemeen

Filet americain bewaren bij een temperatuur van -12°C voor 48 uur helpt om infecties van Toxoplasma gondii bij mensen te voorkomen. Het afweren van toxoplasmose doet ziektekosten, zorgkosten, kosten van speciaal onderwijs en kosten door productiviteitsverliezen dalen. Update: Vereniging voor Nederlandse Vleesindustrie (VNV) is het niet eens met de opschudding omtrent rauwe vleesproducten.

RIVM: ‘Voorkom toxoplasmose door bevriezing’ (update)

Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar aanleiding van een in Plos One gepubliceerd onderzoek: A social cost-benefit analysis of two One Health interventions to prevent toxoplasmosis. Ook voor andere vleesproducten die consumenten rauw eten, zoals tartaar, brengt dit voordelen.

Toxoplasmose

Toxoplasmose staat op de tweede plaats in de ranglijst van ziektelast verkregen door ziekteverwekkers die door voedsel worden overgedragen.

Door besmetting met de parasiet T. gondii kan toxoplasmose ontstaan. Voor zwangere mensen kan dit leiden tot miskramen, vroeggeboorten of aangeboren hersen- en oogafwijkingen.

Het RIVM meldt dat 750 mensen jaarlijks ziek worden vanwege toxoplasmose. Dit kost de samenleving jaarlijks 45 miljoen euro.

Kosten

De kosten die het invriezen met zich meebrengt, zijn minder dan de opbrengsten. Om dit te berekenen is het onderzoeksteam uitgegaan van een minimum- en een maximumscenario (zie onderstaande tabel).

Steak tartare

In de tabel staat dat de bevriezingskosten van filet americain tussen de 975 duizend en 89 duizend euro zullen zijn. Netto zullen de opbrengsten voor het product tussen de tienmiljoen en dertigmiljoen euro zijn.

VNV

In een reactie geeft de VNV aan verbaasd te zijn over de ophef omtrent te consumptie van rauwe vleesproducten. “Het is al sinds jaar en dag algemeen bekend dat ervoor bepaalde groepen mensen risicos kunnen zitten aan de consumptie van onverhitte producten. Dat is ook de reden dat Het Voedingscentrum uit voorzorg adviseert aan zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand om geen rauwe producten te eten.”

De huidige berichtgeving over filet americain is totaal niet onderbouwd door concrete feiten. Er is geen aantoonbaar bewijs dat ziektegevallen linkt aan de consumptie van dit product. Het is ook niet nodig dat de consument dit product voor gebruik zelf nog invriest.” Vooral met de rapportage van het RIVM dat 41 procent van de ziektegevallen toe te rekenen zijn aan rauwe vleeswaren, heeft de VNV een probleem.

De vereniging geeft aan dat producenten van rauwe vleeswaren, waaronder filet americain, er op toezien dat hun producten veilig zijn en passen voortdurend nieuwe wetenschappelijke inzichten toe. Het onderzoek van het RIVM betreft een maatschappelijke kostenbatenanalyse van een van de mogelijke maatregelen om een infectie met Toxoplasma te voorkomen, namelijk om bepaalde rauwe vleesproducten standaard in te vriezen.

Die maatregel heeft echter een negatieve invloed op de kwaliteit van de eindproducten. Dit is ook de reden dat de vleeswarensector samen met onder andere Wageningen University, TNO en hetzelfde RIVM al langer volop onderzoek doet naar het effect van huidige of nieuwe methoden als het gebruik van conserverende ingrediënten of combinaties hiervan met procesmaatregelen.

Toxoplasmose op VMT

In 2009 was toxoplasmose nog de veroorzaker van de meeste gezondheidsproblemen onder de Nederlandse bevolking.

In IJsland was er in 2014 een piek in de hoeveelheid ziektegevallen met Toxoplasma gondii.

Reageer op dit artikel