nieuws

Oprichting nationale normcommissie vegetarisch en veganistisch voedsel

Algemeen

De eerste Nederlandse normcommissie die zich bezig gaat houden met veganistische en vegetarische normen is in oprichting. De commissie zal zich bezighouden met de standaardisatie op het gebied van vegetarisch en veganistisch voedsel en ingrediënten.

Oprichting nationale normcommissie vegetarisch en veganistisch voedsel

De normalisatie van vegetarische en veganistische voedingsmiddelen en ingrediënten is momenteel internationaal aan het ontwikkelen. Dit meldt het Nederlandse Normalisatie-instituut (NEN), die de internationale (ISO, IEC), Europese en nationale normen beheert.

ISO

De start van de ontwikkeling van de internationale ISO-normen ‘voedsel en ingrediënten geschikt voor vegetariërs’ en ‘voedsel en ingrediënten geschikt voor veganisten’ was eind 2018.

De inhoud van de norm wordt besproken en ter discussie gesteld tijdens de internationale vergaderingen, waarvan er nu meerdere hebben plaatsgevonden. Tijdens deze vergaderingen komen verschillende belanghebbende partijen bij elkaar vanuit verschillende landen om deze norm vorm te geven.

Normcommisie vegetarisch en veganistisch voedsel en ingrediënten

De Nederlandse normcommissie zal hun stem uitbrengen op deze internationaal geldende norm in ontwikkeling. Dit betekent dat de betrokken partijen vanuit deze normcommissie hun mening kunnen geven op de inhoud van deze internationaal geldende afspraken.

De eerste nationale normcommisievergadering zal medio 2019 plaatsvinden.

Reageer op dit artikel