nieuws

‘Het is transparanter om E-nummers wél te vermelden’

Algemeen

‘Het is transparanter om E-nummers wél te vermelden’

Staat clean label de herformulering in de weg? “In principe niet”, zegt Rody de Wolf van Epos en Dutch Spices. “Maar het maakt de producten soms wel duurder en dat is voor veel afnemers een groter probleem.” Kees den Uijl van Koninklijke Euroma vindt het gebruik van natuurlijke grondstoffen een goede ontwikkeling. “Maar het is transparanter om E-nummers wel te gebruiken en te vermelden als deze stoffen via een omweg toch in de producten terecht komen.”

Marian Geluk, directeur van de FNLI, gooide eind vorig jaar de knuppel in het hoenderhok. Zij pleit voor minder focus op clean label, omdat dit de herformulering in de weg zou staan. Toch zegt Rody de Wolf, R&D manager bij Epos en Dutch Spices dat een suiker- of zoutreductie tot 30% in principe altijd wel mogelijk is, ook zonder E-nummers. Dat doe je bijvoorbeeld door de andere smaakcomponenten te verhogen. Het gevolg is dat je daarmee soms een verhoging van je kostprijs krijgt.” Kees den Uijl, Business Development Manager bij Euroma, zegt dat E-nummers als voordeel hebben dat het zeer zuivere ingrediënten zijn. “Er zijn goede alternatieven, bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van kruiden en specerijen. Maar daarmee is het wel lastiger om exact dezelfde smaak te creëren.”

Totaal andere producten

Den Uijl ziet dat de discussie rondom E-nummers zich op een positieve manier ontwikkelt. “Bij frisdranken waren E-nummers bijvoorbeeld aanvankelijk een probleem. Je las de gekste verhalen over stoffen als aspartaam. Inmiddels vinden consumenten low-calorie zo belangrijk, dat ze de E-nummers op de koop toenemen. Light-frisdranken bevatten nog steeds vergelijkbare stoffen, maar worden toch in grote getalen verkocht.”

Ook ziet hij een trend dat er steeds meer nieuwe dranken in het schap ontstaan, zoals water met een smaakje. “Consumenten kiezen daarmee voor producten die helemaal geen zoetstoffen meer bevatten. Ze accepteren dat de dranken niet meer lijken op de producten die ze gewend waren, zoals cola of sinas. Hiermee gaat frisdrank een stap verder dan alleen herformuleren. Er wordt volledig ingezet op natuurlijke grondstoffen en natuurlijke producten.”

Pure ingrediënten waarderen

Is dit een voorbode voor een bredere ontwikkeling ook in andere productgroepen? “Dat is maar de vraag”, zegt Den Uijl. “Dat betekent dat je bijvoorbeeld chips en snacks gaat ontwikkelen zonder zoute of zoete toevoegingen. We kunnen al veel, maar vooral op het gebied van gewenning is er nog een lange weg te gaan. ” Hij legt uit dat bij frisdranken de basis anders is. “Bij dranken is de basis water en dat is van zichzelf al lekker drinkbaar. Bij chips is de basis aardappel en aardappels hebben smaakmakers nodig. Dit betekent dat je andere ingrediënten nodig hebt om van aardappels een lekker snackproduct te maken, bijvoorbeeld kruiden, specerijen en andere natuurlijke ingrediënten met een hartige smaak. Om een product te ontwikkelen zonder zoute of zoete toevoegingen zouden consumenten de smaak van die pure ingrediënten meer moeten gaan waarderen.”

Beperkte beschikbaarheid

Bovendien is het altijd maar de vraag wat mensen precies onder clean label verstaan. “Soms betekent clean label dat je geen E-nummers mag gebruiken die door supermarkten op een zwarte lijst zijn gezet”, zegt De Wolf. “Bij een ander product mag je weer helemaal geen E-nummers gebruiken. De overtreffende trap is dat je zelfs geen aroma’s, gistextracten en allergenen aan een product mag toevoegen. Of klanten willen dat je alleen ingrediënten gebruikt die mensen vanuit hun eigen keukenkastje kennen. Alles kan. Vooral in die laatste gevallen wordt het echt puzzelen om daar tailormade een goede oplossing voor te ontwikkelen.”

De trend naar clean label leidt er wel toe dat er steeds meer natuurlijke alternatieven op de markt komen, bijvoorbeeld voor zoetstoffen. “Maar het zorgt er soms ook voor dat de beschikbaarheid van bepaalde ingrediënten terugloopt”, zegt de R&D manager. “Een grote fabrikant heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om een natuurlijk ingrediënt te gebruiken om daarmee de Stevia-bijsmaak te maskeren. De vraag naar dit ingrediënt is nu zo groot dat de beschikbaarheid een probleem kan worden.”

Keuringsdienst van Waarde

Het vermijden van E-nummers kan bovendien tot vreemde combinaties leiden. Zo had de Keuringsdienst van Waarde in maart een uitzending waarin zij uitzochten waarom er bamboevezel, granaatappelextract en snijbietconcentraat in vlees zit. Dit wordt toegevoegd omdat fabrikanten daardoor geen nitriet of verdikkingsmiddel op hun verpakkingen hoeven te vermelden. “Ik vond dat een ijzersterke uitzending”, zegt Den Uijl. “Ze legden uit dat nitriet en verdikkingsmiddel op deze manier toch met een omweg in de producten terecht komen. De strekking was dat het eerlijker zou zijn om deze E-nummers wel op de verpakking te vermelden omdat ze erin zitten en omdat ze nodig zijn, bijvoorbeeld voor de conservering. Wellicht dat dit soort uitzendingen bijdragen aan een beter begrip van E-nummers.”

Werken aan beter imago

Zou het in algemene zin goed zijn om te werken aan een beter imago voor E-nummers? “Als technoloog antwoord ik daar ‘ja’ op”, zegt De Wolf. “E-nummers zijn vaak pure ingrediënten. Je weet precies wat ze doen en hoeveel je ervan nodig hebt om het gewenste effect te bereiken.” Hij vraagt zich bovendien af wie dat clean label nou echt wil en vooral: waarom? “Het onbehagen over E-nummers is vaak gebaseerd op onwetendheid en halve waarheden. Dit terwijl onze voeding, mede door de E-nummers, de afgelopen 50 jaar alleen maar veiliger is geworden.”

Rol van de overheid

Den Uijl zou het bovendien goed vinden als de overheid zich gaat inzetten om het imago van E-nummers te verbeteren. “Zij hebben de E-nummers in het leven geroepen en volgens bepaalde wetgeving en criteria toegelaten. Het zou passen bij hun verantwoordelijkheid dat zij beter uitleggen dat dit veilige, goed gecontroleerde ingrediënten zijn waar zij achter staan. Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat de consument de neiging heeft om het gezag te wantrouwen. Dus hoe harder de overheid roept dat E-nummers goed zijn, hoe sterker de tegenbeweging wordt die het tegenovergestelde beweert. Dus het is zoeken naar een weloverwogen aanpak en de juiste balans.”

 

Reageer op dit artikel