nieuws

Consumentenbond: in bouillonblokjes zit nog veel zout

Algemeen

Consumentenbond: in bouillonblokjes zit nog veel zout

De AH-kippenbouillonblokjes bevatten 58 procent zout. Per 250 milliliter bereide bouillon komt dat neer op 2,93 gram zout. Dat is bijna de helft van de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Dit meldt de Consumentenbond. Voor volwassenen is de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout zes gram, aldus het Voedingscentrum. Dit komt neer op een maximum van 2,4 gram natrium per dag. Wereldgezondheidsorganisatie WHO scherpt die hoeveelheid zelfs aan tot twee gram natrium per dag (vijf gram zout).

ICP-AES

Een gecertificeerd laboratorium mat het natriumgehalte in de bereidde bouillons door middel van inductief gekoppeld plasma atomaire-emissiespectometrie, conform ISO 27085:2009.

39 van de 49 gemeten bouillons bevatten tussen de veertig en 58 procent zout. Acht bouillons zitten tussen de 35 en 39 procent. De twee bouillons die het minste zout bevatten, bestaan voor zeven en vijftien procent uit zout.

Zeven procent zout in 250 milliliter bereide bouillon betekent een inname van 0,26 gram zout.

Zoutarm

De Consumentenbond schotelde 23 proevers de drie minst zoute bouillons (allemaal groentebouillons) voor. Het panel vond Damhert low salt (7% zout) het minst smaakvol.

Your Organic Nature heldere groentebouillon zoutarm (15%) vonden zij aangenamer, maar Your Organic Nature heldere groentebouillon gistvrij (35%) was het lekkerst volgens de groep.

Als alternatieven voor het opvangen van het smaakverlies door zoutreductie, raadt de Consumentenbond consumenten gedroogde kruiden als lavas, peterselie en selderij aan.

In een reactie aan VMT laat Karolien Servaes van Damhert weten dat een laag zoutgehalte ook een uitgangspunt was bij de ontwikkeling van de bouillonblokjes. Damhert vangt de smaak- en bulkreductie op met andere kruidenmixen.

Appels en peren

Enkel negen van de 49 verpakkingen die de Consumentenbond onderzocht bevatte informatie over het zoutgehalte in honderd gram bouillonblokje (het niet-bereide product). Veel van de onderzochte producten gaven alleen de zouthoeveelheid per portie bereid product.

Het gebruik van de bouillonblokjes is ook niet uniform. De blokjes variëren in gewicht van vier tot twaalf gram en de bereidingsadviezen verschillen ook.

Het advies voor de klassieke Maggi bouillonblokjes is bijvoorbeeld om drie tot vijf bouillonblokjes voor één liter water te gebruiken. De Consumentenbond schrijft in de Consumentengids dat de producent bij de voedingswaardeberekening is uitgegaan van drie bouillonblokje per liter.

Het is dus moeilijk om in één oogopslag de zoutgehalten in bouillonblokjes te vergelijken. De Consumentenbond zou dan ook graag zien dat alle verpakkingen de hoeveelheid zout per honderd gram onbereid product vermelden.

Albert Heijn

Albert Heijn laat weten te veronderstellen dat consumenten weten dat bouillonblokjes veel zout bevatten en dat het zoutgehalte juist de reden is dat consumenten bouillonblokjes gebruiken om hartige gerechten op smaak te brengen.

Bovendien geeft een woordvoerder van de supermarktketen aan dat een gedeelte van hun bouillonblokjes geen mononatriumglutamaat (MSG) bevat. Een hoger zoutgehalte gaat smaakverlies door het weren van MSG tegen.

Maggi

Nestlé geeft in een reactie aan VMT te kennen dat hun bouillontabletten gebaseerd zijn op één bouillontablet per liter water. De sterke concentratie van het product is duidelijk te zien in de voedingswaarden van honderd gram onopgelost blokje.

Bovendien weet Nestlé uit onderzoek dat consumenten gemiddeld 1,2 bouillontablet per liter water gebruiken. Het bedrijf gaat echter wel iets doen met de bevindingen van de Consumentenbond. Op de Maggiverpakkingen van bouillonblokjes wordt de dosering aangepast naar één blokje per liter om duidelijkheid te creëren.

Reageer op dit artikel