nieuws

WUR-onderzoek maakt bananenproductie duurzamer en veiliger voor boeren

Algemeen

WUR-onderzoek maakt bananenproductie duurzamer en veiliger voor boeren

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben de eerste Nederlandse bananen geoogst. De bananen groeiden op substraat in een kas om een schimmelpathogeen uit de bodem te vermijden.

De bananen bleken heel goed te groeien op een steenwol-kokosturfsubstraat gevoed door een voedingsoplossing.

Gert Kema, professor tropische plantenpathologie, zegt: “Het voordeel van substraatteelt is dat voedingsstoffen beter kunnen worden afgestemd op de behoeften van de plant.”

“Daarbij voorkomt het verliezen, mogelijk tot dertig procent, door lekkage. De Nederlands banaan heeft geen ziektebestrijdingsmiddelen nodig, waardoor de teelt duurzamer is dan in traditionele productiegebieden”, aldus Kema.

De onderzoekers kozen voor kokosturf omdat dat makkelijk beschikbaar is in veel bananenlanden. De ervaring van de Nederlandse horticultuur met steenwol zorgde ervoor dat deze ook werd opgenomen.

Fusarium oxysporum f.sp. cubense

Eén van de redenen voor het onderzoek was om bananen te kweken zonder dat bepaalde agressieve schimmels grip krijgen. De Panamaziekte is een constante dreiging voor veel bananenboeren.

De bodemschimmel Fusarium oxysporum forma specialis cubense veroorzaakt de Panamaziekte, ook in de veelgegeten Cavendishbanaan. Fungiciden kunnen deze ziekte niet bestrijden.

De besmetting gaat via de bodem. Kema zegt: “Dus haalden we de banaan uit de grond.”

Chiquita

Het experiment vond plaats in het gewassenonderzoekscentrum Unifarm vanaf januari tot en met december 2018. Het oogsten van het fruit gebeurde toen de bananen nog groen waren, net als in de traditionele bananenproductie. Het rijpen gebeurde in een rijpingsfaciliteit van Chiquita in Gorinchem.

Duurzaamheid

“We zijn op weg on een duurzame bananenteelt te ontwikkelen met nieuwe rassen die resistent zijn tegen ziektes en worden gekweekt in gezonde bodems in een verantwoord sociaal klimaat”, aldus Kema.

Reageer op dit artikel