nieuws

WUR belicht herformulering voedingsproducten

Algemeen

WUR belicht herformulering voedingsproducten

Herformulering van voedingsproducten wordt mainstream, met name als het gaat om suikerreductie. Wageningen University & Research presenteert donderdag 4 april een totaaloverzicht van haar kennis over herformulering tijdens de workshop Food Reformulation voor de bakkerij- en zoetwarenbranche.

Dit meldt Bakkerswereld op hun website.

De presentatie over de herformulering is mogelijk na tientallen jaren onderzoek door Wageningen University & Research (WUR). Tijdens de workshop Food Reformulation voor de bakkerij- en zoetwarenbranche geeft de universiteit haar laatste inzichten en haar toekomstvisie over de herbenoeming van voedingsproducten. Er wordt antwoord gegeven op de vraag, hoe producenten in de bakkerij- en zoetwarenbranche hun producten gezonder kunnen maken.

Te veel suiker is een probleem

Het aantal mensen met overgewicht en obesitas blijft stijgen. Te veel suiker is nog steeds één van de oorzaken. ‘Het aantal bedrijven dat minder suikerrijke producten met vergelijkbare smaak en textuur maakt, neemt in rap tempo toe. Herformulering, met name suikerreductie, wordt mainstream,’ zegt Joost Blankestijn, programmamanager Food Innovations for Responsible Choices bij WUR.

Volgens Blankestijn is het kantelpunt bereikt voor herformulering van voedingsproducten: ‘De kennis over herformulering is volop aanwezig, de overheid stimuleert suikerreductie met het Nationaal Preventieakkoord en bedrijven tonen steeds meer interesse, daadkracht en transparantie over hun werkwijze. Kortom, de weg is vrij om massaal te gaan herformuleren.’

Hoogtepunten programma

  • Smaaktest: ingrediëntenleveranciers presenteren hun geherformuleerde cakes
  • Visie op het belang van suiker- en zoutreductie door het Diabetesfonds en de Nierstichting
  • Crash course ‘Kennisuitwisseling voor herformulering vanuit fundamentele principes en applicaties’ door drie toonaangevende Wageningse experts:
    • Martijn Noort: het verbeteren van de voedingswaarde van bakkerijproducten
    • Ruud van der Sman: suikervervanging in bakkerijproducten op basis van twee fysische kengetallen
    • Stefano Renzetti: current and forward looking approaches in technological and nutritional improvements of bakery products, from fundamentals to industrial application
  • Korte inleiding op consumentenacceptatie van geherformuleerde producten door WUR-expert Anke Janssen

Daarnaast is er volop gelegenheid om te netwerken tijdens de ingrediëntenmarkt.

Bekijk hier het volledige programma.

Reageer op dit artikel