nieuws

‘Keten kan ontbossingsproblemen niet alleen oplossen’

Algemeen

‘Keten kan ontbossingsproblemen niet alleen oplossen’

De landbouwgrondstoffen van Nestlé zijn voor 77 procent ontbossingsvrij. Het bedrijf zegt dat de technologie van Starling heeft geholpen problemen in de keten inzichtelijk te maken.

In 2010 sprak Nestlé met zichzelf af dat zijn producten wereldwijd voor 2020 niet meer met ontbossing worden geassocieerd. Hiertoe werkt het bedrijf samen met Airbus en non-profit-organisatie Earthworm Foundation.

Starling

Door de samenwerking met Airbus en Earthworm ontstond satellietbeeldenbedrijf Starling. Nestlé houdt in samenwerking met dit bedrijf haar palmolieketen in de gaten.

De technologie van Starling helpt Nestlé bij het vaststellen waar ontbossing precies plaatsvindt en waarom. Ook voor de betrokken partijen worden zo inzichtelijk gemaakt. Met deze informatie kan Nestlé specifieke maatregelen treffen.

“We gebruiken de Starlingtechnologie om onze leveranciers en onszelf verantwoordelijk te maken”, zegt Magdi Batato van Nestlé. Grazia Vittadini van Airbus voegt toe: “Starling verandert terabytes satellietbeelden in bruikbare inzichten, zodat klanten kunnen begrijpen waar en waarom ontbossing plaatsvindt. Zo kunnen ze geïnformeerde beslissingen nemen.”

Transparency Dashboard

“De gegevens die via deze satellieten worden verzameld, wijzen erop dat er nog uitdagingen zijn en dat geen enkel bedrijf dat alleen kan bereiken”, zegt Bastien Sachet, directeur van Eearthworm Foundation.

Nestlé deelt inzichten verkregen met de Starlingtechnologie via een Transparency Dashboard. Hier staat bijvoorbeeld dat 56 procent van de 57 grieven die werden opgeworpen in 2018 met ontbossing te maken hadden. Andere kwesties hadden te maken met bijvoorbeeld schending van arbeidsrechten.

Reageer op dit artikel