nieuws

‘Enzym moet cassave aantrekkelijk maken voor wereldwijde voedsel- en drankenproducenten’

Algemeen

‘Enzym moet cassave aantrekkelijk maken voor wereldwijde voedsel- en drankenproducenten’

De cassave, het op één na grootste voedingsgewas in tropische gebieden, is voor de wereldwijde voedsel- en drankenproducenten nauwelijks bruikbaar als zetmeelbron. De aanwezigheid van giftige verbindingen van glucose en cyanide gooien roet in het eten. Industriële productie van het enzym linamarase brengt daar mogelijk verandering in.

Dit vraagstuk staat centraal in de zogeheten ‘Cassave Challenge’, een initiatief van voedingsmiddelentechnoloog Bart van Schie en het D[N]A Lab. Dat een initiatief van softwarebedrijf SAS en dient als een open innovatieplatform voor bedrijven en ondernemers. De Cassave Challenge gaat meedoen met de Global Entrepreneurship Summit (GES) op 4 en 5 juni in Den Haag.

Cassave Challenge

Cassave is het op één na grootste voedingsgewas in tropische gebieden, dat dient als de belangrijkste voedselbron voor één miljard, meestal arme, mensen. De verwerking van de knol gebeurt nog op traditionele wijze. Naast zetmeel bevat cassave ook verbindingen van glucose en cyanide, die giftig en dus schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. De onvoorspelbare en vaak hoge gehaltes van deze verbindingen in cassave-producten maken deze zetmeelbron momenteel onaantrekkelijk voor wereldwijde voedsel- en drankenproducenten.

De afbraak van de verbindingen kan met behulp van het enzym linamarase gebeuren. De uitdaging van de Cassave Challende is om dit enzym industrieel te produceren – met behulp van biotechnologie – om het op grote schaal beschikbaar te maken, zodat zelfs de bittere en duurzamere soorten cassave door de levensmiddelen- en drankenindustrie kunnen worden verwerkt. Het D[N]A Lab ondersteunt de initiatiefnemer van de Cassave Challenge, Bart van Schie. Samen zoeken zij de juiste innovatie- en kennispartners om linamarase op industriële en kosteneffectieve basis te kunnen produceren.

 

GES 2019

De Nederlandse en Amerikaanse overheden organiseren GES 2019 met als doel om internationaal ondernemerschap te stimuleren in het ontwikkelen van concrete oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Met name in de sectoren agrotechnologie, aansluiting, energie, gezondheid en water.

De resultaten van de KVK Business Challenges zijn ook een belangrijk onderdeel van de Global Entrepreneurship Summit. Deelnemers aan de innoveringsvraagstukken van de KVK Business Challenges kunnen op GES 2019 partijen ontmoeten om hun oplossingen verder ontwikkelen.

Reageer op dit artikel