nieuws

Dr. Renzetti wint Harald Perten Prize voor toepassingen in herformulering

Algemeen

Dr. Stefano Renzetti van Wageningen Food & Biobased Research heeft de Harald Perten Prize 2018 in ontvangst genomen. Het is een blijk van waardering voor zijn vermogen om fundamentele wetenschap op methodische wijze te vertalen naar consumentenproducten.

Dr. Renzetti wint Harald Perten Prize voor toepassingen in herformulering

De uitreiking vond plaats tijdens de negentiende International Association for Cereal Science and Technology (ICC) Conference in Wenen. De Harald Pertenprijs bestaat uit een plaquette en een honorarium van maximaal vijfduizend dollar. Wetenschappers kunnen deze winnen voor opmerkelijke prestaties op het gebied van graanwetenschappen en -technologie, onderzoek, onderwijs of kennisoverdracht.

Renzetti is blij met de blijk van erkenning: “Veel van het toegepaste onderzoek dat we uitvoeren voor onze industriële partners kan niet worden gepubliceerd vanwege vertrouwelijkheid. Ik ben dankbaar dat dit werk naar behoren is opgemerkt door het ICC.”

Herformulering

“We leven in een tijdperk van herformulering van levensmiddelen waarin we – met het oog op gezondheid – suiker, zout en vet willen verminderen en het vezelgehalte willen verhogen. Onze focus op bakkerijproducten en andere voedingsmiddelen met graancomponenten draagt aanzienlijk bij aan die trend”, aldus Renzetti.

“In de toekomst willen we de technologische aspecten integreren met de gezondheids- en fysiologische effecten van geherformuleerde voedingsproducten. Een dergelijke holistische aanpak zou het mogelijk maken om sensorisch aantrekkelijk voedsel te ontwerpen dat bijdraagt aan het welzijn van de consument.”

Suikervervangers

Een afdelingsdirecteur van een bedrijf dat wereldwijd actief is in de genotsmiddelen en natuurlijke snacks: “We hebben onze doelstellingen – zelfs de meest uitdagende – in een suikervervangingsproject volledig bereikt.”

“Met behulp van de mechanistische inzichten die voortkwamen uit het project, leidde Renzetti het team naar de ontwikkeling van op wetenschap gebaseerde kwantitatieve modellen voor een integraal herontwerp van cakeformuleringen”, zegt de directeur. Dit heeft zich vertaald in marktsuccessen.

Fundamentele kennis

Professor Bruce Hamaker van Purdue University (VS) wijst een mogelijke oorzaak van het succes van Renzetti aan: “Stefano heeft een zeer waardevolle opleiding gehad en bevat het vermogen om fundamentele kennis en theorieën te ontwikkelen en vervolgens, deze op een kwantitatieve manier in de praktijk te brengen. Dit is een vrij zeldzame reeks vaardigheden die belangrijker is dan ooit.”

Ook hoogleraren van de biochemie Francesco Bonomi en Stefania Iametti hebben een idee over het succes van Renzetti: “Zijn seminars aan de Universiteit van Milaan waren zeer succesvol en stimulerend. We beschouwen Renzetti als een briljante, enthousiaste en innovatieve onderzoeker in ons vakgebied.”

Reageer op dit artikel