nieuws

Vrumona en Diergaarde Blijdorp zamelen PET-flesjes in

Algemeen

Vrumona en Diergaarde Blijdorp zamelen PET-flesjes in

Diergaarde Blijdorp, frisdrankproducent Vrumona en plasticrecyclebedrijf Morssinkhof Rymoplast draaien een pilot om PET-flesjes in te zamelen. De aparte inzameling moet bijdragen aan een gesloten PET-recyclingkringloop.

Bezoekers van de Rotterdamse dierentuin gooien hun lege flesjes in een flessenautomaat. Op de flessenautomaat is ook een video over het recyclingsproces te zien. Als beloning kunnen de bezoekers bijvoorbeeld een donatie doen aan een zeeschildpaddenproject op Sint Eustatius.

Zuiver PET

Een doel van de campagne is om consumenten bewust te maken van PET als grondstof in plaats van een afvalproduct. De tienduizenden PET-flesjes die Blijdorp jaarlijks verkoopt kunnen zo de basis leggen voor een gesloten PET-recyclingkrinloop.

“We zien de afgelopen periode veel initiatieven waar kleine PET-flesjes worden ingezameld ten behoeve van recycling, maar het lukt zelden om een stroom honderd procent zuivere PET-flessen aan te leveren,” zegt Matthijs Veerman, Business Development Manager bij Morssinkhof Rymoplast.

“Dit is noodzakelijk om een PET-recyclaat te produceren waar vervolgens nieuwe voedselveilige PET-flessen van kunnen worden gemaakt. Vaak is het PET vervuild met andere kunststofsoorten en reststoffen en is bovendien niet meer traceerbaar wat de herkomst van de flessen is.”

Marc Josephus Jitta, directeur bij Vrumona, is trots op het project: “Dit initiatief past bij de doelstelling van Vrumona om in 2021 meer dan vijftig procent gerecycled PET in onze flessen toe te passen. Een vereiste hiervoor is een effectiever recyclingsproces.”

“Met dit concrete project kunnen we hieraan bijdragen: door het weggooien van flesjes leuker te maken, hopen we een grotere én zuiverdere retourstroom PET te bewerkstellingen. Als de resultaten van deze pilot veelbelovend zijn, willen we deze oplossing ook breder gaan toepassen”, aldus Jitta.

Reageer op dit artikel