nieuws

Stef Blok keurt sponsorschap Coca-Cola van EU-voorzitterschap niet af

Algemeen

Stef Blok keurt sponsorschap Coca-Cola van EU-voorzitterschap niet af

De minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft Kamervragen beantwoord over de sponsoring van Europese Unievoorzitter (EU) Roemenië door Coca-Cola. De EU-voorzitter mag het sponsorschip naar eigen inzicht invullen, aldus de minister.

Minister Blok geeft in zijn brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan dat de EU-voorzitter zelf mag bepalen hoe deze omgaat met het sponsorschap. Zelfs met het oog op de voorbeeldfunctie van de EU op het gebied van vet-, zout- en suikerreductie, keurt Blok de sponsoring van Coca-Cola niet af.

Voedselkeuzelogo

Blok zegt in de brief: “De sponsoring van het Roemeense EU-voorzitterschap door Coca-Cola staat los van de gesprekken die in Brussel worden gevoerd tussen de Europese Commissie en de lidstaten over zaken zoals de Algemene Levensmiddelenverordening en het Europees voedselkeuzelogo.”

Bovendien vindt Blok dat het meenemen van informatie van multinationals bijdraagt aan een beter beslissingsproces: “Voor een gebalanceerde, gedegen en goed geïnformeerde beslissing wordt in de Europese besluitvorming informatie van alle relevante stakeholders meegenomen, waaronder het bedrijfsleven.”

“Nederland bepleit tevens transparantie in Europese besluitvorming. In geval van het Nederlands EU-voorzitterschap stond tegenover sponsoring geen betrokkenheid bij Europese besluitvorming. Sponsorschappen zijn een manier om een EU-voorzitterschap logistiek te faciliteren.”

Nederlands EU-voorzitterschap

Het EU-voorzitterschap rouleert halfjaarlijks. In 2029 is de beurt weer aan Nederland. Blok geeft aan dat Nederland het sponsorbeleid ter voorbereiding moet nagaan met het oog op de doelstellingen en de middelen die beschikbaar zijn.

Heineken

In 2016 was Nederland voor het laatst EU-voorzitter. Volgens de NOS werd Nederland toentertijd gesponsord door Ziggo, AkzoNobel, Philips en Heineken.

Blok geeft aan dat er destijds betaling in natura mogelijk is gemaakt. Zo kwam de voorzitter aan de internetverbinding op de voorzitterschapslocatie in Amsterdam.

In 2004 waren er geen sponsors voor het Nederlands voorzitterschap, volgens de NOS. De overheid moest toen zelf alle kosten betalen.

Uit de antwoorden van staatssecretaris Dick Benschop van Buitenlandze Zaken op Kamervragen van Kamerlid Jan Marijnissen (SP) in 2000, blijkt dat er geen beleidsrichtlijnen voor het sponsoren van EU-bijeenkomsten bestaan.

VWS

Blok beantwoordde de vragen van 28 februari 2019 die Kamerleden Femke van Kooten – Arissen (PvdD), Lammert van Raan (PvdD) en Henk van Gerven (SP) stelden. Blok deed dit samen met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Paul Blokhuis.

Obesitasepidemie

Stefan Leifert, correspondent van Zweites Deutches Fernsehen (ZDF), twitterde op 31 januari foto’s van de ruimte waar EU-ministers van Buitenlandse Zaken elkaar ontmoetten. In de ruimte zijn meerdere Coca-Cola parafernalia te zien, waaronder een koelkast met Coca-Colaflesjes.

Dit riep veel vragen op bij veel mensen. Leidt dit niet tot belangenverstrengeling? Hoe kan een frisdrankbedrijf platinumpartner van de EU-voorzitter zijn terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het over een wereldwijde obesitasepidemie heeft?

Foodwatch

Ook de zelfbenoemde voedselwaakhond foodwatch was niet te spreken over de sponsoring en startte een e-mailactie om de “schaamteloze lobby, sponsoring en politieke invloed van de voedingsmiddelenindustrie” te beëindigen.

Bovendien schreef foodwatch een open brief aan de premier van Roemenië Viorica Dǎncilǎ en de president van de Europese Raad Donald Tusk. Hierin uitte de consumentenorganisatie haar bezorgdheid over de neutraliteit van het Roemeense voorzitterschap. Immers de Roemenen haalden Coca-Cola binnen als sponsor voor het EU-voorzitterschap.

Foodwatch keurt het partnerschap af: “EU-burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gemeenschappelijke belangen aan de basis liggen van de beslissingen die worden genomen, met name wanneer het de integriteit en veiligheid van hun voedsel aangaat.”

Reageer op dit artikel