nieuws

Over twee jaar mogelijk kweekvlees in de schappen

Algemeen

Over twee jaar mogelijk kweekvlees in de schappen

Mark Post, ontwikkelaar van de eerste kweekvleesburgers ter wereld in 2013, stelde tijdens de ProVeg New Food Conference in Berlijn dat kweekvlees over twee jaar in de handel verkrijgbaar zou kunnen zijn.

De versnelling van het op de markt brengen van kweekvlees komt volgens Post door de opkomst van start-ups die zich hiermee bezig houden.

“Steeds meer bedrijven doen mee, omdat ze zich realiseren dat het echt iets waar ze zich mee bezig mee moeten houden. Dit vergroot de kans dat het binnen twee jaar op onze bordjes zou kunnen liggen”, aldus Post.

Consumentenacceptatie kweekvlees

Dr. Chris Bryant, Universiteit van Bath, heeft de acceptatie van kweekvlees onderzocht. Hij heeft gevonden dat consumenten bereid zijn om kweekvlees te eten.

“Bekendheid met kweekvlees stimuleert de acceptatie. Als je iets gezien of gehoord hebt, lijkt het minder eng te zijn en daarmee wordt het steeds meer geaccepteerd. Meer dan vijftig procent van de consumenten heeft nog nooit gehoord van kweekvlees, dus het is zeer waarschijnlijk dat de acceptatie zal stijgen als de bekendheid toeneemt”, zegt Bryant.

Bryant’s onderzoek wees ook uit dat consumenten in kweekvlees vier belangrijke voordelen zien: minder dierenleed, minder broeikasgassenuitstoot, beter voor de gezondheid en veiliger om te eten.

Duurzaamheid

De vooruitzichten voor kweekvlees laten zien dat dit tot 96 procent minder water verbruikt, 96 procent minder broeikasgassen uitstoot en tot 99 procent minder ruimte inneemt vergeleken met de reguliere vleesproductie.

Bovendien zijn er geen chemicaliën nodig voor de kweekvleesproductie en gebeurt de productie in een gesloten systeem, waardoor afval niet in het milieu terecht kan komen.

ProVeg New Food Conference

De ProVeg New Food Conference werd gehouden op 21 en 22 maart in Berlijn. Wetenschappers, investeerders, beleidsmakers, ondernemers en bedrijven die bezig zijn in de nieuwe eiwittechnologie konden met elkaar praten en leren over plantaardige vleesalternatieven, inzichten van de acceptatie van de consument en groeistrategieën voor de industrie.

Lees meer over het congres in de komende editie van VMT.

Alternatieve eiwitten op Food Future Event

Ook op het Food Future Event op 9 april aanstaande in het NBC Nieuwegein komen alternatieve eiwitten aan bod. Er zijn lezingen over insecten, kweekvlees en over de overgang van vlees naar vega. Daarnaast is er een panel over ondernemen in alternatieve eiwitten. Plantaardige eiwitten hebben het tij mee. Consumenten vragen erom, de overheid stimuleert het. Velen starten een eigen bedrijfje. Voor investeerders is het niet de vraag of maar wanneer te investeren, maar wat is de juiste manier om samen te werken? Wat werkt en wat niet? En hoe ziet de markt er over vijf jaar uit?

Debatteer onder leiding van Karin Verzijden, AXON advocaten mee met:

Bekijk het complete programma van het Food Future Event op 9 april in het NBC in Nieuwegein hier of schrijf u via deze link direct in.

Reageer op dit artikel