nieuws

Johma zocht eivervanger voor veganistische salade

Algemeen

Johma zocht eivervanger voor veganistische salade

Saladefabrikant Johma heeft samen met non-profitorganisatie ProVeg een veganistische salade voor op brood ontwikkeld. De Johma selderij-appelsalade ligt bij Albert Heijn in de schappen.

Johma gebruikt in de receptuur geen eieren. Normaal gesproken zit er wel ei in de dressing. ProVeg hielp Johma met de ontwikkeling van de veganistische salade door te adviseren over het vervangen van ei in het recept.

Veganaise

Johma was al langer bezig met de ontwikkeling van een dressing zonder ei die past bij het geautomatiseerde productiesysteem. Door het contact met ProVeg kon Johma een goede eiervervanger vinden: gemodificeerd zetmeel.

Het gemodificeerde zetmeel dat Johma gebruikt voor de selderij-appelsalade geeft eenzelfde romig mondgevoel als dat van salades op eierbasis. Ook de kostprijs en stabiliteit maakten het zetmeel een geschikt ei-alternatief voor Johma.

De substitutie heeft geen effect op de houdbaarheid en stabiliteit van de salade.

In een reactie aan VMT laat Johma weten dat veganisten blij zijn met dit product. Johma wil bij succes het veganistisch assortiment dan ook gaan uitbreiden.

ProVeg

“Veel veganisten en mensen die vaker plantaardig willen eten, missen nog goede en betaalbare hartige opties voor op brood,” zeg directeur van ProVeg Veerle Vrindts. “Terwijl veel vegetarische salades prima geschikt zouden zijn als alleen de dressing ei-vrij kan worden gemaakt.”

“We zijn enthousiast dat Johma nu deze stap zet met hun eerste vegan salade. En als het aan ons ligt, blijft het niet bij selderij-appelsalade. We hopen dat Johma ons in de toekomst ook blij kan maken met veganistische varianten op hun andere populaire salades in het koelschap.”

Reageer op dit artikel