nieuws

Glutenveilige tarwe stap dichterbij door CRISPR-Cas9-techniek

Algemeen

Glutenveilige tarwe stap dichterbij door CRISPR-Cas9-techniek

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) zijn bezig met het ontwikkelen van een glutenveilige tarwe door het gebruik van CRISPR-Cas9. Voor producenten van glutenvrije producten belooft dit een vooruitgang in de vereenvoudiging van het productieproces.

Onderzoek naar het modificeren van tarwe tot een glutenveilig product loopt al jaren in één of andere vorm. In de huidige research gebruikt Aurélie Jouanin de CRISPR-Cas9-methode om antigenen te vernietigen zonder de bakkwaliteiten van gluten te beschadigen.

CRISPR-Cas9

CRISPR-Cas9 ontdoet de gliadinegenen in het tarwe-DNA van de immunogene epitopen. In principe bezit de tarwe die hieruit groeit hierdoor niet de stoffen die bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaakt.

GMO-wetgeving

Het Europees Hof van Justitie besloot in juli 2018 dat veredelingstechnieken, waaronder CRISPR-Cas, onder de wetgeving voor genetisch gemodificeerde organismen (GMOs) vallen. Voorafgaande aan de beslissing vielen alleen transgenesetechnieken, het introduceren van vreemd genetisch materiaal in een organisme, met zekerheid onder de strikte GMO-wetgeving en was er nog twijfel over mutagenesetechnieken.

Voor de voedingsmiddelensector in de Europese Unie (EU) bemoeilijkt deze uitspraak het innovatieproces en maakt het duurder. Om buiten de GMO-beperkingen om te werken, heeft Jouanin ook gammastraling geprobeerd.

Gammastraling bleek echter ook andere genen van het tarwegenoom te vernietigen, het kan de precisie van CRISPR-Cas9 niet evenaren.

Vooralsnog maakt het niet echt uit, want de bevindingen zijn nog niet klaar voor de markt. De tarwe van Jouanin is nog niet veilig voor coeliakiepatiënten. Er zijn veel genen verantwoordelijk voor de reactie op gluten en het huidige onderzoek heeft ze nog niet allemaal uit tarwe weten te verwijderen. Wel is er vastgesteld welke glutengenen CRISPR-Cas9 moet vinden en vernietigen om glutenveilige tarwe te produceren, zonder de functionele eigenschappen van gluten aan te tasten.

Voor verder onderzoek zoekt de WUR nog naar gelden en samenwerkingspartners.

Glutenvrij dieet

Een volledig glutenvrij dieet helpt coeliakiepatiënten om de auto-immuunziekte onder controle te houden. Het is moeilijk om gluten volledig te mijden, omdat voedingsmiddelenproducenten het aan veel bewerkte levensmiddelen toevoegen vanwege de visco-elastische eigenschappen van gluten.

Glutenvrije bakproducten

Producenten van glutenvrije tarweproducten, zoals brood en pizza, moeten de afwezigheid van gluten opvangen door alternatieve ingrediënten. Aardappelzetmeel als verdikkingsmiddel, bijvoorbeeld, bevat weinig voedingswaarde, maar veel zetmeel. Het lichaam slaat zetmeel voor een groot gedeelte op als suiker.

De genetisch gemodificeerde tarwe maakt het bakken van glutenveilige producten voor bakkerijproducenten makkelijker, omdat er geen extra toevoegingen nodig zijn om de visco-elastische kwaliteiten van gluten na te bootsen.

Reageer op dit artikel