nieuws

FoodDrinkEurope waarschuwt voor de gevolgen van een harde Brexit

Algemeen

FoodDrinkEurope waarschuwt voor de gevolgen van een harde Brexit

FoodDrinkEurope (FDE) vreest dat een no-deal Brexit zware gevolgen heeft voor de Europese voedingsmiddelenindustrie. Omzetverlies leidt tot banenverlies en voedingsmiddelen worden duurder voor de consument.

Na Brexit bestaat de Europese Unie (EU) uit 27 landen, EU27. Een harde Brexit zorgt voor een vermindering van handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) volgens een intern rapport van FoodDrinkEurope.

De handelsafname zal invloed hebben op de inkomsten van productiebedrijven, wat duizenden banen in de lidstaten op de tocht zet, aldus de FDE.

Export vanuit de EU27 naar het VK bedraagt €32 miljard. Dit is zeventig procent van de totale import van het Verenigd Koninkrijk. In geval van een no-deal brexit gelden waarschijnlijk de MFN-tarieven: tarieven voor de meest begunstigde naties.

Deze zijn hoog voor agrovoedselproducten.

Handels- en banenverlies

Voor de Nederlandse groentesector verwacht FoodDrinkEurope een omzetverlies van €178 miljoen. De Ierse rundvleesindustrie dreigt €732 miljoen omzet te verliezen en bedrijven in de Franse wijnindustrie lopen €181 miljoen mis.

De handelsafname tussen de EU en het VK raakt sommige sectoren harder dan andere. Mogelijk importeert het VK 31 procent minder Belgische chocolade, 34 procent minder Duits brood, 59 procent minder Italiaanse pasta, en 89 procent minder Ierse kaas en rundvlees en Franse kaas.

Dit leidt tot een afname in banen. In het ergste geval verliezen 3200 Duitsers in de banketsector hun baan, 3600 in de Ierse kaas- en vleesindustrie, en 400 mensen in de Franse kaassector. Dit gaat alleen nog maar over baanverlies als een direct gevolg van het omzetverlies.

MKB

Vooral midden- en kleinbedrijven (MKB) gaan de gevolgen voelen. Voor veel MKB-ers zal dit de eerste keer zijn dat ze naar een ‘derde land’ exporteren.

Dit brengt extra administratie met zich mee. FoodDrinkEurope geeft aan dat het zwaar wordt voor hen, omdat MKB-ers vaak niet de juiste mensen of financiële middelen hebben om hier mee om te gaan.

Consument

De consument zal de gevolgen ook voelen. Een harde Brexit maakt voedingsmiddelen duurder en maakt sommige favorieten schaars.

De voorspellingen zijn gebaseerd op de huidige valutawaarderingen. FoodDrinkEurope veronderstelt dat valutafluctuaties de situatie verergeren.

Reageer op dit artikel