nieuws

Europese voedselketen schreeuwt om zekerheid vanwege naderende Brexit

Algemeen

Europese voedselketen schreeuwt om zekerheid  vanwege naderende Brexit

De onzekerheden omtrent de Brexit zijn gegroeid met de opschorting van de originele datum van uittreding. Copa-Cogeca, Celcaa en FoodDrinkEurope brengen nogmaals de bedenkingen vanuit de agrivoedselsec tor van de Europese Unie naar voren.

Een mogelijk uitstel van Brexit hangt in de lucht, terwijl de oorspronkelijke datum op 29 maart ligt. Voor de agrivoedselketen in de Europese Unie (EU), die hoogstwaarschijnlijk zwaar getroffen zal worden door Brexit, zijn het onzekere tijden.

De keten is complex; de just-in-time levering van beperkt houdbare producten maakt dat de keten sterk geïntegreerd is. De onzekerheid over de Brexit maakt dat bedrijven zich ook niet echt kunnen voorbereiden.

De agrivoedselketen van de EU herhaalt dat de terugtrekkingsovereenkomst en de politieke verklaring over de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk, zoals overgekomen, de beste manier is om de sector vooruit te helpen.

Copa-Cogeca, Celcaa en FoodDrinkEurope blijven een beroep doen op EU-instellingen om passende eenzijdige noodmaatregelen aan te nemen die specifiek zijn voor de sector. Ook om eventuele extreem negatieve Brexitgevolgen te verzachten.

Als laatste dringen Copa-Cogeca, Celcaa en FoodDrinkEurope eropaan dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie snel overeenstemming bereiken over huntoekomstige relatie. Dit zal duidelijkheid en zekerheid bieden aan  voedingsmiddelenbedrijven.

Reageer op dit artikel