nieuws

Dierenwelzijn en gebalanceerde ketens zijn belangrijk voor Vion

Algemeen

Dierenwelzijn en gebalanceerde ketens zijn belangrijk voor Vion

De warme en droge zomer van afgelopen jaar heeft de brutowinst (EBITDA) van Vion in 2018 (€60,5 miljoen) lager doen uitvallen dan in 2017 (€64,0 miljoen). Desondanks geeft Vion aan dat het bedrijf een goede basis heeft gelegd voor wat komen gaat.

Zo blijkt uit het jaarverslag van Vion Food Group over 2018. De droge zomer zorgde voor een aanzienlijke onverwachte prijsstijging van dieren. Vion kon deze kosten niet doorrekenen aan hun klanten. Ook een afname in de vraag naar leerproducten zorgde voor moeilijkheden.

Bovendien zorgden hogere afschrijvingskosten van investeringen van de afgelopen jaren en lagere belastingvoordelen voor een daling in de nettowinst van €11,6 miljoen naar €10,2 miljoen. Aan het eind van 2018 was de nettoschuld van Vion €35,1 miljoen.

Desondanks steeg de solvabiliteitsratio van 44,3 procent in 2017 naar 45,4 procent in 2018.

Dierenwelzijn

Ronald Lotgerink, directeur van Vion, zegt: “De investeringen in de productielocaties van onze divisie Beef in Leeuwarden en Waldkraiburg zijn in 2018 afgerond. Dit heeft geresulteerd in twee ultramoderne rundvleesproductielocaties die zijn uitgerust volgens de modernste dierenwelzijnscriteria.”

Het bedrijf steeg daardoor naar het tweede niveau op de ranglijst van de Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW). Dit betekent dat de BBFAW heeft gezien dat dierenwelzijn een integraal onderdeel is van de bedrijfsstrategie van Vion. Zo geeft Vion bijvoorbeeld veel transparantie, onder andere over de slachtprocessen.

Gebalanceerde ketens

Voor 2019 ziet Lotgerink een aantal uitdagingen: “In Oost-Europa, Zuid-België en China is Afrikaanse varkenspest ontdekt en de nationale autoriteiten van die landen hebben maatregelen getroffen om de risico’s van verspreiding van deze ziekte tegen te gaan.”

“Daarnaast heeft de handelsoorlog tussen de VS en China mogelijk invloed op de markten en is de uitkomst van de Brexit nog onzeker.”

Om hiermee om te kunnen gaan, start Vion in de loop van dit jaar een strategisch initiatief om samen met boeren, klanten en andere ketenpartijen gebalanceerde ketens te bouwen. Vion noemt dit: building balanced chains (BBC). Zo wil het bedrijf duurzame groei realiseren voor de toekomst.

Reageer op dit artikel