nieuws

‘De industrie mag meer lef tonen’

Algemeen

‘De industrie mag meer lef tonen’

“De voedingsmiddelenindustrie mag wel wat meer lef tonen”, zegt Arthur van Geet van Watson-Marlow tijdens de vakbeurs Aqua Nederland. “Wij hebben vaak goede innovaties, bijvoorbeeld om voedselverspilling tegen te gaan. Deze blijven veelal onbenut, omdat de industrie liever vasthoudt aan apparatuur en systemen die ze kennen.”

Dit is een van de statements die op 19 maart gemaakt werden tijdens de vakbeurs Aqua Nederland in Gorinchem. VMT bezocht deze beurs en stelde standhouders de vraag: wat kan de voedingsmiddelenindustrie doen om energie te besparen of voedselverspilling tegen te gaan?

Minder productbeschadiging

Van Geet noemt als voorbeeld van zo’n innovatie de slangenpomp die Watson-Marlow in haar assortiment heeft. Hiermee kunnen zuivelbedrijven wrongel verpompen. “Deze pomp geeft minder beschadigingen aan het product dan de gangbare pompen. Daardoor gaat er minder wrongel verloren. Daarnaast kan deze nieuwe pomp tot 50% energie besparen ten opzichte van vergelijkbare pompen. In de praktijk zien we dat voedingsmiddelenbedrijven zo’n overstap vaak nog niet durven te maken. Ze zijn bang dat een nieuwe pomp nadelen heeft die ze nu nog niet kunnen overzien. Ik vind die angst niet terecht, want een gerenommeerde leverancier heeft voldoende expertise in huis om een pomp te adviseren die goed bij het proces past.”

Continu productie

Bovendien is het lastig dat voedingsmiddelenbedrijven veelal continu productie draaien. “Daardoor kun je niet zomaar even een test met een nieuwe pomp doen”, zegt Van Geet. “Ook dat is voor voedingsmiddelenbedrijven een reden om vast te houden aan apparatuur en systemen die ze kennen. Dit terwijl wij ook andere mogelijkheden hebben om de voordelen van een nieuwe pomp te laten zien, zoals onze white papers en onze Return-on-Investment berekeningen.”

Ben je benieuwd wat de andere standhouders op deze vraag hebben geantwoord? Lees dan het hele artikel in VMT 4, dat op 19 april verschijnt.

Reageer op dit artikel