nieuws

Bumble Bee Foods maakt productieketen tonijn transparant met blockchaintechnologie

Algemeen

Het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf Bumble Bee Foods maakt zijn geelvintonijnproductieketen transparanter door gebruik te maken van SAP Cloud Platform Blockchain. Op het Food Future Event op 9 april in Nieuwegein vindt een Lagerhuisdebat plaats over de mogelijkheden van blockchain.

Bumble Bee Foods maakt productieketen tonijn transparant met blockchaintechnologie

Met een smartphone kunnen consumenten een QR-code scannen op de verpakking van hun tonijn. Zij krijgen dan informatie over de reis van de vis vanuit de Indische Oceaan naar de supermarkt.

Hierbij geeft Bumble Bee Foods informatie over de grootte en locatie van de vangst, en de vloot die de vis heeft gevangen. Bovendien kan de consument informatie zien over de authenticiteit, versheid, veiligheid, visserijcertificering (Fairtrade) en duurzaamheid van de vangst.

Voedselfraude

SAP geeft aan dat de blockchaintechnologie een toeleveringsketengeschiedenis kan creëren die niet kwetsbaar is voor fraude. Alle partijen in de keten delen alle informatie en eventuele wijzigingen, dus stiekeme aanpassingen zijn niet mogelijk.

Tony Costa, chief information officer bij Bumble Bee Foods, is enthousiast over de ontwikkeling: “Met deze technologie kunnen wij het complete verhaal van iedere afzonderlijke tonijn vertellen aan de rest van de wereld. Ondertussen verzekeren we dankzij de transparantie die blockchain biedt een fatsoenlijke levensstandaard voor alle betrokkenen in de gehele keten.”

Voedingsmiddelenindustrie in Nederland

Recent onderzoek naar de relatie tussen consumentenkoopgedrag in Nederland en het klimaat, toont aan dat het milieubewustzijn en de vraag naar transparantie groeit. 39 procent van de consumenten gaf hierin aan dat de eerste stap aan de fabrikanten is.

Technologieën als blockchain helpen producenten die transparantie te geven.

Food Future Event 2019

Wat is de rol van blockchain in de aankomende veranderingen in de voedingsmiddelenindustrie? Tijdens het Lagerhuisdebat op het Food Future Event op 9 april kunt u uw vragen stellen. Bart van Maarseveen (The Fork) en ervaringsdeskundige Marianne van Keep (Verstegen & Spices) zullen ook hun zegje doen.

Bekijk het complete programma  van het Food Future Event op 9 april in het NBC in Nieuwegein of schrijf u via deze link direct in.

Reageer op dit artikel