nieuws

AH komt als beste en als slechtste uit de Chocolademelkwijzer

Algemeen

De meeste chocolademelkproducenten kiezen ervoor om gecertificeerde cacaoproducten te gebruiken om zoveel mogelijk problemen in de cacaoketentegen te gaan. 87 procent van de chocolademelk die te verkrijgen is in supermarkten draagt een UTZ of Fairtrade keurmerk.

AH komt als beste en als slechtste uit de Chocolademelkwijzer

Questionmark concludeert dit in de Chocolademelkwijzer. De organisatie vergeleek 23 (half)volle chocolademelkvarianten met elkaar. Om geen appels met peren te vergelijken, liet Questionmark light-varianten en chocolademelkpoeders buiten beschouwing.

Bonomel (FrieslandCampina), Inex en Choco!Choco! (Milcobel) dragen geen cacaokeurmerk. De keurmerken moeten problemen in de cacaosector, zoals uitbuiting van mensen, tegengaan.

Suikerreductie

Questionmark nam het suikergehalte van de chocolademelk ook mee in de beschouwing. Dit woog even zwaar als de acties tegen cacaogerelateerde problemen als kinderarbeid.

In 2014 bepaalde brancheorganisatie  NZO en verscheidene zuivelproducenten dat de hoeveelheid toegevoegde suikers in zuiveldranken in drie jaar tijd met vijf procent af moest nemen. Dit komt neer op acht gram toegevoegde suikers per honderd gram product. Alle producenten voldoen aan deze richtlijn.

Melk bevat uit zichzelf lactose. Melksuiker draagt ook bij aan de suikerinhoud van chocolademelk.

Albert Heijn

De chocolademelk met de minste  hoeveelheid toegevoegde suiker is de AH Chocolademelk classic, die 7,5 gram suiker per honderd gram product bevat.

AH Basic Chocodrink vol, daarentegen, bevat de meeste toegevoegde suikers. De totale suikerinhoud is dertien gram suiker per honderd milliliter chocolademelk.

Reageer op dit artikel