nieuws

Hak bezig met ‘On the way to PlanetProof’ keurmerk

Algemeen

Hak bezig met ‘On the way to PlanetProof’ keurmerk

Strategische redenen bewegen Hak ertoe om haar groenteproducten te certificeren met het ‘On the way to PlanetProof’ keurmerk. Het bedrijf zal de eerste zijn in de groenteconservensector dat het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk van Stichting Milieukeur (SMK) draagt.

Hak wil zo snel mogelijk haar in Nederland geteelde zomer- en wintergroenten en peulvruchten op deze wijze verder verduurzamen. Uiterlijk 2021 moet het gelukt zijn.

Timo Hoogeboom, directeur van Hak, legt de actie uit: “Het is een essentieel onderdeel van onze bedrijfsvoering en missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om meer groenten en peulvruchten op een verantwoorde manier te eten. En het is vooral een hele belangrijke volgende stap in onze langjarige duurzaamheids- en kwaliteitsinspanningen door de hele keten heen.”

On the way to PlanetProof

Het duurzaamheidskeurmerk wordt toegekend aan leveranciers van zuivel, groenten en fruit, eieren, bloemen, planten, bomen en bloembollen die aan strenge eisen voldoen. Deze eisen worden jaarlijks geëvalueerd en aangescherpt indien nodig.

Bedrijven met het keurmerk gaan op een duurzame manier om met landschap en biodiversiteit, water, energie, productie en consumptie, klimaat, en dierenwelzijn. Deze worden in de gaten gehouden door onafhankelijke certificeringsinstanties.

“De kracht van het On the way to PlanetProof concept is dat het breed is opgezet en kijkt naar duurzaamheid in alle schakels van de keten,” aldus Hoogeboom.

Duurzame teelt

Hak is al lange tijd bezig met de verduurzaming van haar producten. Zomer- en wintergroenten en peulvruchten worden gedeeltelijk al binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen opgehaald. Zo zal de rode kool, bijvoorbeeld, dit jaar het keurmerk al mogen dragen.

Voor grondstoffen die nog niet aan de eisen voldoen, gaat Hak samen met de telers kijken hoe ze wel kunnen conformeren. Vooral de benodigde volumes en seizoensgebondenheid van sommige groenten maken de verduurzaming moeilijk.

Reageer op dit artikel